Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Restorani u kojima je pogled na more dobar koliko i kuhar (ponekad i bolji)

seaview-nautica

U ovom kratkom pregledu terasa s najdramatičnijim ili najromantičnijim pogledima, ili i jednim i drugim, držali smo se sasvim malo viših gastronomskih kriterija: niti jedan od izabranih restorana ne spada među najbolje u Hrvatskoj, ali u svima se može pristojno do dobro jesti.

1. Nautika, Dubrovnik

seaview-nautica

Prije točno deset godina Condé Nastov Traveller ubrojio je Nautiku među deset najromantičnijih restorana na svijetu. Ovome se nema što dodati ni oduzeti. Terasa Nautike s pogledima na impozantni  Lovrijenac i na prelijepi južni Jadran, zaista je jedinstvena i neusporediva. Nautika je prije četiri ili pet godina pokušala i s visokom kuhinjom , no bila su kriva vremena, pa taj hrabri eksperiment nije dobro završio. Iznimno talentirani chef Špiro Pavlić danas kuha na nekoj privatnoj jahti, Nautiku već dulje vrijeme vodi pozudani kuhar Mario Bunda, a meni svojedobno najskupljeg restorana u Hrvatskoj čvrsto se drži konvencionalne pripreme ribe i rakova, s pokojim izletom među tartufe i janjetinu.

2. Draga di Lovrana, Lovranska draga

sea-draga

Draga di Lovrana svakako ne bi mogla osvojiti nagradu za najromantičniji restoran na svijetu ni u Hrvatskoj, osim ako pojmove romatičnog niste vukli iz klasičnog engleskog književnog romantizma. Draga di Lovrana doslovno visi između mora i Učke, a zvjezdano se nebo katkad čine bližim od mora izgubljenog duboko u ponoru ispod terase ovog hotelskog restorana čije je standarde postavio Zdravko Tomšić: veliki škampi i lokalna skuta, tartufi i creska janjetina, te svojedobno najbolji brudet u Hrvatskoj spadaju među Tomšićeva klasična jela.

3. Lešić Dimitri Palace, Korčula

lesic-dimitri-glavna

Lešić Dimitri jedan je od najboljih hrvatskih boutique hotela, o čemu svjedoči i njegovo članstvo u zaista prestižnom udruženju Relais et Chateaux. Njihova terasa  svjedoči zašto južnodalmatinski otoci spadaju među najljepša mjesta na svijetu. Meni chefa Tonija Ercega  oslanja se na sad već  standardna jela poluvisoke kuhinje, poput salate od jastoga, pečenih kamenica ili tjestenine s domaćom botargom. Prije desetak godina sve bi to zvučalo izvanredno, ali danas je vjerojatno krajnje vrijeme za dizanje ljestvice. No, kako smo rekli, cijeli je ovaj tekst  uglavnom o pogledima i ugođajima.

4. Laganini, Paklenski otoci

sea-laganini

Paklenski su  otoci po mnogim  mišljenjima najljepši dio akvatorija jednog od najljepših hrvatskih otoka. Kako Hvar, nažalost, nije poznat po osobito dobrih restoranima, Laganini se pretvorio i u najveću hvarsku gastronomsku atrakciju. Laganini je restoran na plaži, gdje se među ležaljkama, uz prelijepo more, može uživati u vrlo finoj morskoj hrani. Chef Hrvoje Zirojević jedan dio menija bazira na sirovim školjkama, ribi i rakovima, što je apsolutno sukladno Laganinijevu ugođaju

5. Puntulina, Rovinj

sea-puntulina

Puntulinine dvije terase balansiraju između brda gdje se nalazi impresivna katedrala Svete Eufemije i samog mora, koje vas može osvježiti dignu li se veći valovi (ili, ako netko od kupača s plaže udaljene  otprilike pet metara od restorana, malo energičnije skoči u vodu). S Puntulininih se terasa, osim mora vidi i puno gustog rovinjskog zelenila, a snažan miris morske soli i morskih trava stvara onaj neodoljivi ugođaj ljetovanja. Gastronomski gledajući, Puntulina je uglavnom nezanimljiva, ali korektna. Svježa bijela riba i svježe dondole glavni su njeni argumenti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.