Tim Okrugljaka zamolili smo recept za štrudl od trešanja jer trebamo vremenski stroj za povratak u djetinjstvo

Ako sezona jagoda najavljuje konačni kraj zime, trešnje su krunski dokaz ljeta. Seksi, euforične, slatke i sočne, trešnje nas zovu da se uzveremo uz stabla i nestanemo u krošnjama dok nam se ruke posve ne zalijepe od soka, inspiriraju na blitz upade u tuđa dvorišta i ponavljanje mantre “preko ograde je svačije”. Jedna od najljepših nostalgičnih slastica s trešnjama je štrudl. Tanko hrskavo tijesto, prhki sitni šećer i nadjev koji često ne pustimo ni da se ohladi prije nego štrudl nestane, neodoljivi su u ovo doba godine. Kao i svi kolači koji izazivaju puno emocija, štrudl od trešanja je jednostavan za pripremu, ali pun emocija, možete ga dovesti do savršenstva ili jednostavno uživati u bazičnoj verziji. Za recept smo zamolili jedne od najiskusnijih majstora rustikalnih sezonskih kolača, tim restorana Okrugljak.

strudl1

Savijača od trešanja

Za 4 osobe

Za vučeno tijesto

  • 1000 g glatkog brašna
  • 600 ml vode
  • 1 jaje
  • malo soli

Za nadjev

  • 1,2 kg trešanja
  • 250 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • krušne mrvice
  • malo cimeta

Priprema

Brašno prosijte, umiješajte jaje, sol i mlaku vodu te zamijesite glatko tijesto. Nekoliko puta ga premijesite, namažite uljem da ne dobije koricu i pustite da se odmori pola sata. Tijesto zatim stavite na stolnjak posut brašnom, malo ga razvaljajte pa ga ponovno premažite uljem i ostavite da se odmori. Razvucite ga, za dobar štrudl od trešanja ključno je da tijesto bude što tanje. Kad razvučete tijesto odrežite mu rubove, poprskajte ga uljem i pustite da se malo prosuši. Nakon toga na tijesto nanesite nadjev i savijte ga u savijaču. Pecite u namašćenom limu za pečenje u pećnici na 180 ⁰C 40 minuta. Gotovu savijaču pospite šećerom u prahu.

( više recepata možete pronaći  OVDJE

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail