Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 zagrebačkih restorana koji nude najbolju vrijednost za novac

bistro75-juha-od-graska1

Naša top lista lokala koju isporučuju najbolju vrijednost za novac ne temelji se na preraširenom, kvanitativnom sustavu . Nije nas, dakle, zanimalo gdje se može dobiti najviše kalorija za najmanje novca, pa zato ovdje nema ni Mek Per’sa, ni Kill Grilla, ni onih gostionica koje se reklamiraju, recimo, prodajom zagrebačkih odrezaka na metre. U naš izbor nismo uvrstili ni roštiljarne ni burger shopove, jer se radi o specifičnim žanrovima s prirodno niskim, ponekad ujednačenim cijenama (to osobito vrijedi za roštiljarne). Umjesto toga, pokušali smo pronaći nekoliko restorana i zalogajnica gdje se uistinu vrlo dobro kuha, a gdje su cijene šire prihvatljive. Ovom se listom, dakle, afirmira kvaliteta koja nije skupa.

1. Lari & Penati, street food, Petrinjska 42

IMG_5939

Lari & Penati, koji su se upravo proširili na još jednu terasu u Petrinjskoj, spadaju među sasvim rijetke lokale koji su već više od pet godina stalno puni. Odnos kvalitete i cijene svakako je jedan od razloga. Malogdje drugdje možete jesti gotovo vrhunska gusja jetra za samo 60 kuna. Niz drugih jela, poput salata i sendviča, također koštaju između 35 i 60 kuna, dok su tek veliki komadi mesa skuplji. O inteligentnoj politici cijena u Larima i penatima govori  činjenica da Coronicina malvazija košta 125 kuna, što je možda najniže u Zagrebu. Obavezno rezervirati za ručak i večeru. Bez rezervacije pokušajte između 15 i 30 i 18 i 30..

2. Royal india, angloindijski, Kaptol 27

indijski glavna

Royal India jedan je od najboljih etničkih restorana u Hrvatskoj, jer ondje pripremaju prilično autentičnu anglondijsku hranu. Nije posve  jeftina, ali nije ni skupa: većina glavnih jela košta između 50 i 80 kuna, dok predjela počnu već s petnaestak ili dvadesetak kuna. Večera za dvoje, bez vina, ali s dva ili tri piva, košta između 200 i 300 kuna. Za taj novac uživat ćete u gotovo ozbiljnoj  gastronomiji, koja se, doduše,  ne temelji na vrhunskom mesu  ribi ili povrću, nego na izvrsnim kombinacijama začina i  vrlo dobrom poznavanju specifičnih  kuharskih tehnika.

3. Divas, kreativni bistro, Martićeva 14

divas1

Mali bistro Divas u Martićevoj ulici bavi se zaista kreativnim, zabavnim i prilično ekspresivnim kuhanjem. Curry  gotovo da se može uspoređivati s Royal Indiom (a nešto su jeftiniji, oko 50 kuna), wokovi sjajno mirišu, rižoti su hrabri i preveliki, dok je biftek za 99 kuna možda najjeftiniji u gradu. Ručak  za dvoje, s par čaša solidnog vina, košta između 200 i 300 kuna. Ako umjesto vina pijete Zmajsko,  račun se još može smanjiti.

4. Bistro 75, wrapovi, salate,  sendviči,  Preradovićeva 34

bistro75-falafel

Bistro 75 priprema najbolje falafele u gradu. Onaj s graškom zaista je izvrstan. Nadalje, juhe u Bistrou 75 izgledaju kao da su pripremljene i servirane u nekom ozbiljnom, n puta skupljem restoranu. Naposljetku, obilni mesni sendviči poput onog s janjetinom, ne samo da zadovoljavaju vaše kalorijske, nego i okusne  zahtjeve. Izbor piva je korektan, izbor vina bio je dosta slab, a cijene su takve da s tri jela, dvije čaše vina, i nekoliko piva nismo uspjeli potrošiti više od 250 kuna. Odete li na falafel , juhu i pivo, stotka vam je savršeno dovoljna.

5. Pod zidom, kreativni bistro, Pod zidom 5

pod zidom-prozor

Pod zidom priprema sendvič s koštanom moždinom koji se zove Toast and Kost i košta samo 32 kune, i lungić za 60  kuna. I jedno i drugo je sasvim je dobro i sasvim dovoljno da bi se Pod zidom, smješten na fenomenalnoj lokaciji kraj ulaza u Dolac, kvalificirao za ovu listu. Cijene vina nešto su više nego na sličnim mjestima; čaša baznog Matoševića ili Tomca košta između 25 i 30 kuna. Pohvalno je što čak i Claia toče na čaše. Ni Pod zidom, ako ne kanite popiti buteljku, ne možete potrošiti više od 300 kuna za dvoje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.