Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo vino u supermarketu stoji 50 kuna i Decanter ga je upravo proglasio najboljim na svijetu (u njegovoj kategoriji)

malbec

Svatko tko zna nešto o vinu, zna da se povremeno za relativno mali novac mogu pronaći fenomenalna vina, i da je to jedna od draži bavljenja vinom. Novi slučaj to zadovoljstvo diže na novu razinu.  Crno vino koje se u britanskim supermarketima prodaje za 50-tak kuna dobilo je platinastu medalju na blind tastingu na Decanterovoj svjetskoj nagradi (DWWA) i proglašeno je najboljim vinom na svijetu u svojoj kategoriji. Riječ je o čileanskom vinu La Moneda Reserva Malbec koje je za prestižnu titulu Best in show moralo pobijediti stotine uzoraka skupljih i poznatijih vina. Decanterova svjetska nagrada je najutjecajnije ocjenjivanje vina na svijetu, u kojemu sudjeluje 240 međunarodnih eksperata. Ove godine sudjelovao je i hrvatski sommelier Siniša Lasan. Čileansko vino pobijedilo je u kategoriji crnih vina ispod 150 kuna i proglašeno je “apsolutnim hitom za masovno tržište”. Objavljujući rezultate ocjenjivanja u četvrtak, suci koji su kušali oko 16.000 uzoraka opisali su ga kao “vino puno aroma zgnječenog tamnog voća, kremastog jogurta od vanilije i papra, s okusom sočnih bobica, vrlo svježe i puno energije sa sjajno pogođenom cijenom”.

Čileanski malbec na blind tastingu je nadmašio 600 čileanskih crnih vina i prošao u konkurenciju za apsolutnog pobjednika u kategoriji crnih vina. Trgovački lanac Asda kao glavni distributer ovog malbeca priprema se za navalu kupaca, očekuju da će im do kraja vikenda isprazniti zalihe. Predsjedavajući DWWA Steven Spurrier izjavio je: “Naša jedina svrha je prepoznati i nagraditi kvalitetu, jer to zanima kupce širom svijeta. Medalje dodjeljujemo samo vinima u koja kupci imaju potpuno povjerenje”.

Asdini konkurenti imaju svoje adute, Finest Reserve Port iz lanca Marks&Spencer proglašen je svjetskim prvakom u kategoriji porta, a Tescovi portovi osvojili su pet srebrnih medalja. U Hrvatskim supermarketima prodavao su se, i još se prodaje, cijeli niz vina s relativno niskom cijenom i pretižnim Decanterovim nagradama. Festigia Castello iz 2012. koji se prodaje za 70 kuna proglašen je regionalnim prvakom,  Graševina Belje iz 2013.(30 kuna), Benvenutijeva malvazija(67 kuna) i Festigia malvazija (70 kuna) lani su osvojile srebrne medalje, kao i Terra Rossa, jedino vino u Hrvatskoj s Decanterovom nagradom i cijenom ispod 40 kuna.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.