Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Napravite sami svoj smrznuti jogurt i dobit ćete sasvim novu definiciju deserta

froyo

Iako su nutricionističke prednosti smrznutog jogurta nad sladoledom očigledne i ovdje se ne bismo ni bavili njima, one nisu jedini razlog popularnosti ovog deserta. Smrznuti jogurt je sladoled s drugom bazom, oba deserta temelje se na smrzavanju mliječne masnoće. Da bi bio kremast, isto kao sladoledu i sorbetu, mora mu se dodati šećer, jer molekula šećera ometaju kristalizaciju. Posebno ako nemate stroj za sladoled, smrznuti jogurt bez šećera u zamrzivaču će se pretvoriti u ciglu. Uvriježeno je pravilo smrznuti jogurt tretirati kao sorbet, s jednom mjerom šećera na 3,75 mjere tekućih sastojaka.

Grčki jogurt koji se koristi kao baza ima lakšu teksturu od vrhnja i bitno manje nasnoća, a sirutka koja mu daje slanost i kiselinu odlično razigrava citruse, začinsko bilje, slatkoću voća, čokolade i ostalih dodataka. U svojim radikalnijim, kiselim i slanijim varijantama, smrznuti jogurt je poseban pojam deserta. Fast food lanci i proizvođači sladoleda stvaraju dojam da se dobar smrznuti jogurt može napraviti samo industrijski i da se treba posluživati s puno priloga, ali istina je obrnuta. Samo domaći, svježi smrznuti jogurt napravljen u nekoj jednostavnoj varijanti, s Luxardo višnjama, malo maslinova ulja, koricom limete, mentom…pokazuje sve čari ovog deserta. Izabrali smo tri osnovna recepta.

( više recepata možete pronaći  OVDJE

 

Običan i grčki jogurt

Ako vam se ne sviđa nijedan grčki jogurt koji vam je dostupan u trgovini, možete ga napraviti od svog omiljenog brenda običnog jogurta. Ovi recepti zahtijevaju stroj za sladoled. Ako ga nemate, jogurt stavite u plastični kontejner s poklopcem i smrznite na 45 minuta do 1 sata. 

Domaći grčki jogurt

  • Uzmite cjedilo ili sito, u njega stavite gazu, se stavite nad veliku zdjelu.
  • Izlijte obični jogurt na gazu i pustite da gravitacija napravi svoje
  • Kad se sirutka ocijedi, ono što ostane je vaš kućni grčki jogurt.

Pripazite na količine, jer će se nakon cijeđenja količina jogurta prepoloviti. Razlika između običnog i grčkog jogurta nije samo u teksturi, u tome što je grčki jogurt gušći i kremastiji pa je pogodniji za smrzavanje, već i u okusu. Obični jogurt ima žešći okus, zbog više soli i šećera, koji dominira nad svakim dodatkom. Dva se tipa jogurta donekle razlikuju i nutricionistički, jer kad se sirutka iscijedi iz običnog jogurta njegov se volumen smanjuje za pola. Grčki je jogurt koncentriran, ima gotovo dvostruko više proteina, manje ugljikohidrata, ali i tri puta manje kalcija i dvostruko manje natrija od običnog. Broj kalorija je sličan.

Čisti smrznuti jogurt

  • 900 ml grčkog jogurta
  • 150g šećera
  • 1/4 žličice soli

U zdjeli miješajte jogurt, sol i šećer, dok se sol i šećer posve ne otope. Ohladite u ledenoj kupki ili hladnjaku, jogurt mora biti na najviše 7 stupnjeva. 

Stavite u stroj za sladoled, a kad je gotov smrznuti jogurt prebacite u plastičnu posudu i čvrsto zatvorite. Hladite u zamrzivaču najmanje 4 do 5 sati prije posluživanja.

Smrznuti jogurt od jagoda

  • 600 g jagoda
  • korica jednog limuna, nemojte ribati već je uklonite gulilicom
  • 150 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 500 ml grčkog jogurta
  • limunov sok po potrebi

Pire od jagoda

U manji lonac s debljim dnom stavite jagode, limunsku koricu, šećer i sol. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se ne pojave prvi mjehurići, smanjite vatru na najnižu i krčkajte još oko 7 minuta, povremeno miješajte dok se pire ne zgusne a jagode omekšaju. Ili možete primijeniti profinjeniji recept s nešto manje šećera koji nam je ustupila slastičarka Petra Jelenić (Mak na konac).

Stavite pire od jagoda u blender ili izmiksajte sa štapnim mikserom, morate dobiti potpuno glatku masu. Procijedite ili propasirajte. Prema količini iz recepta trebali biste dobiti 2 šalice pirea.

Prebacite pire u zjdelu i umiješajte jogurt. Ako vam se baza čini preslatkom, dodajte malo limunovog soka, imajte na umu da će se i osjećaj slatkoće i kiseline smanjiti smrzavanjem. Stavite u hladnjak na 3 sata, a zatim prebacite u stroj za sladoled.

Smrznuti jogurt možete jesti odmah kao meki kremasti desert ili ga staviti na 2 do 3 sata u zamrzivač da dobijete teksturu sličniju sladoledu. Kad ga izvadite iz leda, morat ćete ga pustiti 10 do 15 minuta da omekša. 

Smrznuti jogurt s bijelim vinom

  • 500 ml grčkog jogurta, hladnog
  • 150 g šećera
  • 180 ml suhog traminca
  • sok limuna, koliko je potrebno
  • sol, prema potrebi

U velikoj zdjeli miksajte šećer i jogurt dok se šećer posve ne otopi. Umiješajte vino, limunov sok i sol po potrebi (počnite s 1/4 žličice). Uzmite u obzir da će proteini u jogurtu prigušiti dio kusa i aroma vina, pa ono treba biti što aromatičnije.

Prebacite smjesu u stroj za sladoled. Poslužite odmah kao kremasti desert ili ostavite 2 do 3 sata u zamrzivaču ako želite teksturu sličniju sladoledu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.