Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dosta senzacionalan šampanjac iz Dizya ponovo se prodaje u Hrvatskoj

jacquesson

Jacquesson iz mjesta Dizy u dolini Marne, jedan je do najvažnijih non vintage šampanjaca na tržištu. S tim da se Jacquesson ponaša kao da je svaki njegov non vintage zapravo vintage. Šampanjerija Jacquesson odlučila je promijeniti paradigmu non vintage šampanjca. Glavna je značajka šampanjaca bez oznake berbe da oni svake godine moraju biti isti. Dakle, vaš Moët, Veuve Clicquot, Ruinart, ali i Bollinger Specijal Cuvee, i Roederer Brut Premier svake godine, neovisno od berbe, moraju imati identični aromatski sklop, sličnu teksturu, strukturu i okuse. Specifični, ali iz godine u godinu isti stil,  smatra se ključnim distinktivnim elementom pojedine šampanjske kuće; taj se stil, kažu pravila trgovine, nikada ne smije mijenjati.

Jacquesson je, međutim, sve to promijenio. U Jacquessonu su prije petnaestak godina zaključili da bi njihov bazični šampanjac trebao pronositi odlike pojedine berbe. Pa su tako izmislili Cuvee liniju posebno označenu brojem, koja se trenutno zaustavila na 739. Ideja je, dakle, da svaki Jacquessonov non vintage ustvari demonstrira značajke pojedine berbe, i da se svaki razlikuje do prethodnog. U povijesti proizvodnje šampanjaca niti jedna veća vinarija nije se upustila u tako dramatičan preokret paradigme žanra; umjesto da svake godine sve bude isto, novi je imperativ da se svaka godina razlikuje.

jacquesson

Jacquesson Cuvee 739 temelji se na grožđu iz berbe 2011. koju su, kažu u Jacquessonu, karakterizirali toplo i suho proljeće i dobro vrijeme u rujnu. Cuvee 739 napravljen je od 57 posto chardonnaya, 23 posto crnog pinota i 22 posto pinot meuniera. Vino je odležavalo u velikim drvenim bačvama i nije filtrirano. Kao i u Krugovim cuveeima, pinot meunier stvara dojam da u konačnoj mješavini dominira crno, a ne bijelo grožđe.

Cuvee 739 izvanredno je vino velikog tijela, moćnog bouqueta i opake kiseline. Na nosu dominiraju korica kruha, bademi, lješnjaci i eluzivni odraz crnog ljetnog voća: sasvim je sigurno da ne možete osjetiti maline ili kupine ili borovnice, ali imate dojam kao da mirišete nešto što vas asocira na kolovoške bobice.

Aftertaste je strahovito dugačak, ali nije dominantan: stoga su neki recenzenti zaključili kako je riječ o elegantnom i suzdržanom vinu, dok drugi smatraju da se radi o masivnom blockbusteru. U svakom slučaju, Jacquesson Cuvee 739 jedan je od najboljih non vintage šampanjaca koji se mogu kupiti u Hrvatskoj.

U srijedu 1.lipnja, u zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljaju se i neki kompliciraniji Jacquessoni, poput kasno degoržiranog Cuveea 734. koji se temelji na odličnoj 2006. godini, te fenomenalno ekspresivnih single vineyardsa Corne Bautray i Champ Cain iz berbe 2005. Jacquesson je došao u Hrvatsku prije mnogo godina, da bi nas napustio zbog niza financijskih sporova s bivšim uvoznikom. Apsolutno je izvanredno što se jedna od najvažnijih šampanjskih kuća, čija vina nisu osobito skupa, napokon vratila na naše tržište.

Gastronomska preporuka: Osim što ga je izvanredno piti samog, pa smo buteljku ispraznili za vrijeme senzacionalne sedme utakmice između Curryeva Golden Statea i Durantove Oklahome, Cuvee 739 zahvaljujući dojmu finog i elegantnog crnog vina, zapravo se izvrsno slaže s velikim ribama, od palamide i tune, preko raže, do zubaca i romba. Jednostavna , kućna opcija s dimljenim bademima pokazala se neodoljivom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.