Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Djecu baki, a vi u vinski Disneyland. U Bordeauxu se 1. lipnja otvara La Cité du Vin

laciteduvin

Na obalama rijeke Garonne u okrugu Bassins à Flot u Bordeauxu, nakon sedam godina gradnje otvara se La Cité du Vin, ogromni projekt vinskog centra i muzeja u kojemu će biti sjedište stalnog Svjetskog sajma vina.  La Cité du Vin otvara se 1. lipnja. Direktor Philippe Massol rekao je da La Cité du Vin želi pretvoriti u “najveći svjetski centar kulture vina; Guggenheim za ljubitelje vina.

Na sat vremena leta od Pariza, posjetitelji mogu uživati u 20 tematskih područja na 10 katova, kompleks je vrijedan ukupno 91 milijun dolara, a pristup vinima je, piše Condé Nast Traveller, zaista diznilendski. Dvorane za prezentacije i radionice primaju po 250 ljudi, imaju čak i simulaciju vožnje brodom koja bi trebala dočarati u kojim su uvjetima trgovci u prošlosti prevozili vina i otkrivali Novi svijet.


Bez obzira na tipične turističke atrakcije, sadržaji u La Cité du Vin fokusirani su na kušanje vina. U ponudi su stalna stručno vođenja kušanja na dva kata, s panoramskim salonima, restoranom, tapas barom i vinotekom s vinima iz 80 zemalja.

Arhitekti Anouk Legendre i Nicolas Desmazières iz pariškog studija XTU koji potpisuje cijeli projekt, pokrili su sve aspekte života s vinom, tako da gosti na raspolaganju imaju i kuteve za mamurluk, s golemim udobnim foteljama u kojima, ako vas ste baš mazohisti, mamurni možete slušati čuvene priče o opijanju ili samo malo predahnuti do novog tastinga. Forma muzeja podsjeća na pokret vina kad se toči u čašu, a fasada je 55 metara visoki slap zlata, aluminija i stakla boje šampanjca.  U dijelu posvećenom senzornom doživljaju vina su  pokretne scenografije, 3D slike i prostor je ispunjen specifičnim aromama vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.