Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večer zaista velikih vina u Dobrim vinima

gala-dobra-vina-san-roman

Tematske tjedne večere u Dobrim vinima u Green Goldu postale su toliko posjećene, da to više nema smisla posebno naglašavati. Ono o čemu, međutim, ima smisla izvještavati, jest uistinu neobičan sadržaj večere održane u utorak 24. svibnja. Dobra vina odlučila su, za vrlo prihvatljiv novac (večera je koštala 250 kuna) predstaviti neka od najboljih vina sa svojih polica.

Attachment-1 (8)

Kriterij je bio minimalno 90 bodova, koje je pojedino vino dobilo od neke važne ocjenjivačke institucije, pa se večera zvala Plus 90. Radilo se zaista o jednoj od najvažnijih prezentacija vrhunskih vina održanih u Zagrebu unatrag više godina. Noć velikih vina počela je Stininim pošipom iz 2015. godine koji je impresionirao cvjetnomineralnim notama i svježinom, koja će trajati barem do 2018.

Attachment-1

Zatim smo kušali izvrsni Louis Jadot Pouilly Fuisse iz 2014. godine. Pouilly Fuisse spada u sve manju grupu vrhunskih burgndijskih chardonanya, koji su cjenovno šire dostupni (buteljka košta manje od 150 kuna). Ovaj je Pouilly impresionirao energičnom, nervoznom strukturom, koja se dobro složila s aromama dima, grejpa i poljskog cvijeća, te s naglašeno mineralnim okusom.

IMG_0852

S Felisninim Chianti Classicom iz 2012. otvorili smo serijal ozbiljnh crnih vina: Felsina je jedna od najvažnijih vinarija u Chiantiju, čija bazična vina reminisciraju obrazac lagane prezrelosti pomiješan s puno kiseline. Ovo je vino malo remek djelo.

Matoševićeva Grimalda iz 2013. godine, koju je Steven Spurrier ishvalio u pretprošlom broju Decantera, pokazala je da teran može igrati ključnu ulogu u istarskim crnim kupažama. S druge strane svijeta, cuvee malbeca i syraha u etiketi Gaia argentinske tvrtke Domaine Bousquet prezentirao je raskošne komparativne prednosti velikih južnoameričkih vina: Gaia iz 2013 superiorno je spojila voćnost , intenzitet i eleganciju.

Attachment-1 (2)

Naposljetku, San Roman iz 2013. godine gotovo da je zasjenio sva prethodna vina. San Roman dolazi iz španjolske regije Toro, najpoznatije po Numanthiji i Thermentiji, modernim klasicima, koji su redefinirali predodžbe o španjolskoj vinskoj industriji. San Roman koji smo kušali u Dobrim vinima može se uspoređivati s legendarnom Numanthijom: riječ je o vinu čiste crne boje, velike dubine, i beskrajnih slojeva okusa. Zadnja svibanjska večera u Dobrim vinima konkurirala bi za zagrebačku vinsku večeru godine, da se iduće srijede na istom mjestu ne predstavlja Ca del Bosco. Ca del Bosco iz Franciacorte vjerojatno je najvažniji i najcjenjeniji talijanski proizvođač pjenušavih vina, s kojim su se Hrvati prvi put bili upoznali prije točno dvadeset godina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.