Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rock zvijezde Goriških brda Movia, Marjan Simčič i Aleks Simčič prvi put nastupaju zajedno u Alhambri

goriska-brda

U subotu 28. svibnja u hotelu Alhambra u Malom Lošinju tri najvažnija vinara iz slovenskih Goriških brda prvi će put u Hrvatskoj zajedno predstaviti svoja, svjetski renomirana vina. Vlasnik Movie Aleš Kristančič podjednako je uspješan vinar i showman. Kristančič spada među one rijetke svjetske vinare, koji su voljni i kadri uvjeriti baš svakog ljubitelja vina, uključujući i one najzahtjevnije, da su baš njegove buteljke najbolje na svijetu. Movijina vina s oznakom Veliko rdeče i Veliko belo uistinu spadaju među najbolja vina s ovih geografskih širina. Veliko belo iz 2003. godine, što smo ga nedavno kušali, tek je ulazilo u svoju drugu zrelost.

Premda tiši po izražaju, Marjan Simčič jednako je fanatiziran kada je riječ o kvaliteti vina. Prije pet ili šest godina cijelu smo noć pili sa Simčičem u zagrebačkom restoranu Marcellino, u ono vrijeme uvjerljivo najboljem u Hrvatskoj. Na stolu su se našli Margaux, Haut Brion i Latour iz dobrih berbi poput 1995. i 1998. Oko četiri ujutro otvorili smo jedan stari Simčičev crni Teodor: Marjan se ustao i održao govor, u kojem je ustvrdio kako se, eto, ove noći dokazalo da njegova vina nisu ništa lošija od vrhunskih Bordeauxa. Marjan Simčič dobitnik je bezbroj međunarodnih nagrada, a njegove se buteljke prodaju u vodećim svjetskim restoranima.

Aleks Simčič sin je Edija Simčiča, po kojem se zove jedna od najvažnijih slovenskih vinarija. Vina Aleksa Simčiča stilski se dramatično razlikuju od vina Aleša Kristančiča i Marjana Simčiča: riječ je o agresivnim, koncentriranim, visoko ekstraktnim vinima, koja su pronašla svoje tržište širom svijeta, pa i u Sjedinjenim Državama. U Hrvatskoj još nikad Kristančič, Simčič & Simčič nisu održali zajedničku prezentaciju, što subotnju vinsku večeru u Alhambrinom restoranu Alfred Keller čini posebno atraktivnom.

Menu chefa Melkiora Bašića počinje izborom peciva začinjenih lokalnim mirišljavim travama, serviranima uz tri vrste maslaca. Movijin radikalni pjenušac Puro bit će piće dobrodošlice. Zatim slijedi topla hobotnica na emulziji od limete s prahom od maslina, uz koju će se točiti Sauvignon blanc Opoka Marjana Simčiča, iz 2013. godine.

marjan simcicMarjan Simčič s novom generacijom bačvi koje je inovirao

Poslije hobotnice, na stol će doći brancin s komoračem i gelom od limuna, s pireom od đumbira i bundeve: Movijin Lunar, opako i ekspresivno narančasto vino, moglo bi se dobro složiti s ovom kompleksnom kombinacijom okusa.

Uz teleći kare na prahu od graška točit će se Kozana Edija Simčiča iz 2012. godine: riječ je o vrlo masivnom, moćnom chardonnayu koji može podnijeti velike komade mesa. Slijede pačja prsa sa sotiranim rotkvicama, u koja se, kao prirodni izbor, nameće elegantni pinot noir Marjana Simčiča iz 2013. godine.

Janjeći kotlet s glaziranim lukom uživat će u kolosalnom društvu cuveea Kolos, najpoznatijeg crnog vina Edija Simčiča, dok će se uz urugvajski ribeye steak piti Movijino Veliko rdeče, iz famozno uspješne 2003.godine. Na kraju, mousse od mascarponea s flambiranim breskvama bit će serviran uz slatki Leonardo.

Aleks in Martina Simcic -2066

Leonardo je sin Marjana Simčiča, po kojem je ovaj zaista veliki vinar nazvao svoje najrjeđe vino, napravljeno od sušenih rebulinih bobica, koje je dobilo milijun internacionalnih nagrada. Simčič, Kristančič i Simčič toliko su pitoreskni, uspješni i zabavni,da bi mogli funckionirati kao filmske zvijezde. No, njihova vina zaista govore glasnije od sve trojice skupa. A oni su vrlo, vrlo glasni, u što će se moći uvjeriti svaki gost na Alhambrinoj vinskoj večeri, zadnje subote u svibnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.