Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fina večera uz velika vina u spektakularnom hotelu Alhambra

alhambra-restoran-losinj-sommelier

Lošinjska Alhambra jedan je od najspektakularnijih hrvatskih hotela. Otvorena krajem lanjske turističke sezone, smještena u prelijepoj uvali Čikat s pogledom na otvoreno more, Alhambra postavlja nove granice luksuza u hrvatskim turističkim kriterijima. 

Na prvi pogled, čini se da su svi detalji u ovom relativno malom hotelu (pedesetak soba), koji se sastoji od dvije vile i nove središnje zgrade, promišljeni da bi se kod gosta stvorio osjećaj što intenzivnije ugode: riječ je, dakle, o konceptu podigranog, pristojnog luskuza gdje pažljivo uređeni vrtovi, lijepa šetnica uz more ili drvo papra ispred ulaza u restoran imaju jednako važnu ulogu kao golemi televizori ili velika bijela kada u spavaćoj sobi kutnog apartmana,.

alhambra

Zanimljivo je da se Alhambra, među ostalim, fokusirala na promoviranje vrhunskih vina. Tako su u travnju održali radionicu i večeru posvećenu legendaranom kalifornijskom Opusu One, čije se buteljke poslije desetak godina pauze ponovo mogu kupiti u Hrvatskoj.

IMG_0452

Krajem svibnja u Alhabri će gostovati, i to zajedno, tri vodeća vinara iz Goriških brda, Marjan Simčič, Aleš Kristančič i Aleks Simčič, dok će se u lipnju održati masterclass i večera kultne Sassicaie, jednog od najvažnijih talijanskih vina uopće. Alhambrina vinska karta zasad sadrži 250 etiketa: planiraju je proširiti s još stotinjak vina, uglavnom onih koja se dosad nisu prodavala u Hrvatskoj.

IMG_0447

Večeru u Alhambri započeli smo Jacquessonom, jednim od senzacionalnijih non vintage šampanjaca, koji se lijepo složio uz marinirane jakovske kapice netipično poslužene s mladim, kremastim kozjim sirom.

karamele

Uz ručno rađene karamele punjene rakovima koje su plivale u umaku od kadulje, pili smo Simčičev vrlo dobri sauvignon iz linije Selekcija iz 2012.godine. Radi se o jednom od rijetkih sauvignona kojima koristi boravak u drvu.

IMG_0467

IMG_0473

IMG_0476

Uslijedio je Chateau Giscours iz 2005. godine koji je bio aposlutno fantastičan. Giscours iz komune Margaux spada u treću skupinu Bordeauxa, prema klasifikaciji iz 1855. godine, ali u posljednjih petnaestak godina dobiva ocjene koje ga svrstavaju odmah iza pet prvih bordoških vina s Lijeve obale. U Alhambri drže i Giscours iz 2000. 2009. i 2010. godine, što znači da su pokrivene sve četiri najbolje bordoške berbe u ovom stoljeću.

Uz ovo elegantno vino iznimno bogatog i kompleksnog bouqueta jeli smo teleće steakove i janjeći file s vrganjima. Večeru smo, naposljetku, završili Chateau Giraudom iz 1996.godine, prepunim manga, papaje i licheeja, s visokom kiselinom, koja ga je održala u sjajnoj formi. Alhambrin ambiciozan i kompetentni pristup vinima zaista je nedostajao hrvatskoj hotelskoj gastronomskoj sceni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.