rostilj glavna

9 vina za sezonu roštilja koja možete kupiti za manje od 90 kuna

Svibanj je napokon sunčan, topao i veseo: vrijeme je za jagode i za roštilj. I za vina koja se odlično piju uz roštilj. Za razliku od predrasuda koje nam nameću reklame, hrana s roštilja uopće se ne slaže s gemištima. Pljeskavice, ćevapi, pa čak i piletina s roštilja naprosto su idealni, da bi uz njih pili lagana vina. Gemište, pa i lagana i naglašeno mineralna vina, uz dobar roštilj nećete ni osjetiti. Za ovaj smo izbor pripremili mali portfolio bijelih, ružičastih i crnih vina, koja se svojim glavnim značajkama, poput voćnosti, dima, punijeg  tijela, ali i svježine, fino slažu sa zadimljenim mesom, s Vaših vrućih rešetki.

BIJELA VINA

Iločki podrumi Vrhunska graševina 2015.

grasevina 2014

Riječ je o neobičnoj graševini punoj supstance, aroma i okusa tipičnih za iločki terroir, a opet drastično svježoj. Ovo je vino zaista izvrsno, ne samo za svoju cijenu. Osobito se dobro slaže s piletinom na roštilju te, naravno, s ribom na gradelama. Ocjena 90-91/100   Cijena 50 kuna

Stina Godiment 2014.

godiment

Ovaj cuvee pošipa, bogdanuše i vugave posjeduje dovoljno jako tijelo da bi se nosilo s velikim komadinima mesa, dovoljno aromatičnosti da bi se natjecala s dimom, i dovoljno svježine da bi rezala kroz masnoću mesa. A k tome još nije skup. Ocjena 87/100   Cijena 53 kune

Perrin Cotes du Rhone Blanc 2013.

perrin

Cuvee sorti marsanne i roussanne kremast je, bogat, pomalo ekspresivan na nosu (bijele breskve, marelice) i prilično snažnog tijela, pa se može dobro piti uz klasična roštiljska  jela. Riječ je o izvrsnom vinu, koje smo već više puta preporučivali, i koje zaista pokriva vrlo širok gastronomski spektar: od sirove ribe do pljeskavica i telećih  kotleta.

Ocjena 89/100  Cijena 85 kuna

ROSEI

Zorzal Garnacha Rosado 2015.

zorzal

Zorzal je jedna do onih španjolskih vinarija koje isporučuju upravo nevjerojatnu vrijednost za novac. Unatrag nekoliko godina redovito smo preporučivali njihov graciano, koji je vrijedio više od 90 bodova, a koštao je pedesetak kuna. Ružičasti grenaš iz lanjske berbe ekstremno je voćan i svjež, a opet sadrži dovoljno tijelada bi se mogao piti uz pečeno meso. I stvarno je jeftin. Ocjena 87 /100   Cijena 45 kuna

Tormaresca Calafuria  2015.

calafuria

Tormaresca je veliko Antinorijevo imanje na talijanskom jugu, a Calafuria je rose vruće, crvenkaste, ljetne boje, snažnog tijela i fenomenalnog, voćno-mineralnog okusa. Jedan nam je od najdražih rosea koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. Ne samo da svojom bojom podiže raspoloženje oko roštilja, ne samo da se senzacionalno slaže s pljeskavicama, nego može podnijeti čak i biftek. Calafuria je proizvedena od sorte negroamaro. Ocjena 89 bodova  Cijena 77 kuna

CRNA VINA

Laguna Terra Rossa 2015.

terra rossa

 

Terra Rossu smo recenzirali prije nekoliko dana. U međuvremenu popili smo još dvije ili tri buteljke. Terra Rossa je toliko pitko, voćno, svježe, zaokruženo a opet, zahvaljujući i dodatku terana,  karakterno vino, da ga je u ovom izboru teško izbjeći. Ocjena 87 bodova   Cijena 35 kuna

Kaiken Malbec 2013.

kaiken

Naš dugogodišnji favorit iz supermarketa, ovaj mekani, voćni i blago zadimljeni malbec kao da žudi za mirisima govedine pečene na otvorenoj vatri. Kaiken je argentinska etiketa Aurelija Montesa, jednog od vodećih čileanskih vinara. Kod nas se prodaje u skoro svim većim samoposluživanjima. Na akcijama se katkad znaju pronaći starije berbe. Premda je dizajniran da se pije mlad, vrlo se dobro drži barem pet godina. Ocjena 88 bodova   Cijena 45-60 kuna

Miloš Plavac 2012.

milos plavac

Ovdje smo već na ozbiljnom terenu, ali i dalje za mali novac. Miloševi su plavci  poznati po onom  specifičnom mirisu vruće dalmatinske zemlje, koji se miješa s voćnim primarnim aromama (šljive, višnje). Njihovi se tanini osjete, ali nisu preizraženi, dok umjerena ekstrakcija i srednje tijelo ne prijete neobičnim i ne tako rijetkim osjećajem da je vino pojelo hranu, koji imate kad uz jednostavna jela servirate prevelika vina. Odličan izbor za bifteke, teleće kotlete i lungiće na žaru. Ocjena 90 bodova   Cijena 70 kuna

Korlat Syrah 2012.

korlat syrah

Korlatov Syrah toliko nam se svidio kad smo ga recenzirali, da smo to vino odlučili uvrstiti i u ovaj izbor, što se može opravdati njegovom blagom zadimljenošću i naglašenom svježinom. Riječ je, zapravo, o vrlo ozbiljnom vinu koje, načelno, traži elaboriranu i težu hranu, ali koje vrijedi isprobati i uz kućni roštilj, osobito uz veće komade mesa. Ocjena 91/100  Cijena 90 kuna

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

LJETNI KOKTELI S MJEHURIĆIMA Barmen Darko Uremović preporučuje Tomca, Šembera i Veuve Cliquot Rose

Čak i ako ste puritanac po pitanju šampanjaca…

Rosé šampanjci i još 14 vina idealnih za mladu janjetinu

Nježno meso mlade, lokalno uzgojene janjetine jedan je…

Pulska Park Plaza Histria tipična je udobna spavaonica za goste koji baš ne vole hotele

Prije točno 29 godina kad je podignut, hotel Histria…

RAJČICE! Chef Tom Nikšić dao nam je opaki recept za gazpacho (i soundtrack za kuhanje)

Ako treba birati što je najbolje što je…

11 stvari koje nikako ne biste trebali raditi u barovima

Budući da smo u sredini Cocktail Weeka Zagreb…

U Hrvatskoj se nažalost ne proizvode dovoljno dobri pršuti, octovi, čokolade…

Znamo, naravno, da dio ovog naslova zvuči heretički.…

Komentirajte