Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 dječjih kuharica za brži put vašeg mališana do vlastite epizode Chef’s Tablea

knjige-djeca

Ako se u vas uvukla slutnja da ste rodili novog kuhara, nalazite li svoje male lonce na neobičnim mjestima, imate li osjećaj da vam dijete malo priča kao Tomica Špiček? Komentira li teksturu vašeg safta? Ne brinite. Nikad nije bilo boljeg vremena da se čovjek rodi sa strašću prema hrani. Vaš problem neće biti kako da ga školujete i izložite okusima, namirnicama i znanju, nego kako ih fokusirati pored silnih TV emisija, Instagrama, Pinteresta i Snapchata punih nevjerojatnih prizora i priča o hrani. Budući da kao svaki normalan roditelj sigurno želite najbolje svom djetetu,  ovaj mali izbor svjetske produkcije dječjih kuharica osmišljen je da mališana lakše pogurate prema njegovoj prvoj epizodi u Chef’s Table. 

Želite li da postane Heston Blumenthal

Klasik Felicity Dahl, supruge autora knjige Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla, pun je ogromnih čokoladniih torti i hrskavih slatkiša, radosti i jeze i njegovih knjiga. Užitak ima svoje izvore, u izvorima su razlozi, razlozi su skriveni, i tu stvari postaju mračne a time i uzbudljivije.

Želite li da postane Rene Redzepi

Ako će vam dijete biti slavni kuhar, u post-Redzepijevu svijetu neće raditi razlike u važnosti skandinavske i francuske ili talijanske kuhinje. Posebno ako počne s ovom kuharicom, punom Moominimamminih specijaliteta iz stripaške izdavačke ikuće Self Made Hero, punu ilustracija iz uvrnute obitelji Moomina.

Želite li da postane Massimo Bottura

Knjiga je izbor najjednostavnijih recepta iz talijanske kuharske biblije Cucchiaio d’Argento (Srebrna žlica), prilagođenih dječjoj publici. Unutra je 40 autentičnih recepata s uputama kojima ćete dijete moći voditi kroz kuhanje korak po korak i čekati Bottura moment, kad će dijete sve rasturiti i napraviti po svom, bolje nego što piše Cucchiaio d’Argento.

Želite li da postane Thomas Keller

Priča se da je ona scena iz crtića Ratatouille u kojoj blazirani kritičar krahira kad proba savršeni ratatouille, zapravo dogodila Thomasu Kelleru kad je tek bio otvorio French Laundry. Nije dobro prolazio kod kritičara, dok jednome nije servirao Confit Byaldi, verziju ratattouillea, dobio euforičnu recenziju i dalje je povijest. Oni koji su tada radili s Kellerom kunu se da i štakor i kuhar Linguini imaju kretnje i reakcije mladog Kellera. Kuharica je fokusirana na francuske standarde poput Croque Monsieura, fondija od sira, baguette, vicchysoise…i naravno ima recept za ratatouille.

Želite li da postane Alice Waters

Priče iz restorana Chez Panisse priča 7-godišnja Fanny, kći slavne kuharice Alice Waters. Recepti su jednostavni i osnovnim sastojcima uz jednostavne tehnike djecu nježno uvode u kuharski svijet i život restorana, pričajući kako hrana putuje od farme do stola, tko su ljudi koji proizvodehranu i kako  je važno reciklirati i znati jesti rukama.

Želite li da postane David Chang

Još jedan dječji klasik, Pretend Soup autorice i ilustratorice Mollie Katzen ima 20 čarobnih recepata za najneočekivanija jela koja spajaju naizgled nespojivo, ali što je važnije, djecu uče da mjere, miješaju, spajaju, broje, razmišljaju kako će postići teksturu ili konzistenciju –  i zabavljaju se, baš kao što to izgleda u hiperaktivnim cvrčećim kuhinjama Davida Changa iz kojih izlaze opaki rameni. Katzen je zamislila da s ovom kuharicom dijete bude chef a roditelj pomoćnik.

Želite li da postane Ferran Adrià

k-ferran

Ferran Adrià u suradnji s Disneyem nekako je spojio El Bulli i Mickeya Mousea u kuharici na 296 stranica koja uključuje recepte poput soka Knjiga o džungli, jabuka Mikea Wazowskog iz Čudovišta iz ormara i padawan od patlidžana. Cilj je u djeci potaknuti ekstremnu maštu i uvjeriti ih da u kuhanju nema granica, ali da sve mora biti skuhano pravilnim tehnikama, zdravo i uvijek zabavno.

I za kraj…

Wooke pite, šalša s Tamne strane, klonirani kolači i intergalaktički repecepti u ovoj kuharici napisani su prvenstveno za fanove serijala ali i najmlađi će ih fanatici lako pratiti. Kako nikad ništa oko Ratova zvijezda nije neozbiljno, knjiga obiluje savjetima o sigurnosti u kuhinji i o kuhanju na Zemlji i u svemiru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.