Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je vjerojatno najbolje hrvatsko crno vino koje možete kupiti za 35 kuna

terra-rossa-glavna-002

Lagunina kupaža Terra Rossa česti je predmet rasprava među hrvatskim poznavateljima vina: neki od naših najbližih prijatelja uvjeravali su nas kako je riječ o beskarakternom, vodenastom i površnom vinu. Onda je, prije dvije godine Terra Rossa iz berbe 2013. nagrađena Decanterovom srebrnom medaljom.

Nikada prije niti jedno tako jeftino hrvatsko crno vino nije osvojilo tako vrijedno međunarodno priznanje. Pa smo osjećali ono ugodno unutarnje zadovoljstvo, koje se prirodno javlja kada vaše mišljenje o bilo čemu dobije neprijeporno autoritativnu potvrdu. A Terra Rossa iz 2015. značajno je bolja od Terra Rosse iz 2013. godine.

Terra Rossa 2015.001

Terra Rossa je cuvee merlota, terana i borgonje namijenjen supermarketima, koji bi, međutim, fenomenalno mogao funkcionirati u restoranima i barovima. Terra Rossa je izrazito svježa, predivne, duboke, rubinsko-ljubičaste teranove boje, s aromatskim profilom koji se kreće od crnog ljetnog voća (kupine i višnje), preko sasvim, sasvim diskretne zadimljenosti do čokoladnih nijansi i asocijacija na ekstrakt cole. Radi se o izrazito veselom vinu srednjeg tijela, umjerenog alkohola i neobične zaokruženosti s obzirom na mladost.

Ono je namjerno napravljeno da se lako pije, ali definitivno nije simplificirano, niti neukusno komercijalizirano: u svijetu su mlada, easy-drinking crna vina namjerno znatno slađa, jer su prilagođena ukusu adolescentske publike koja s gaziranih pića upravo prelazi na vino. Naprotiv, Terra Rossa ne samo da nije banalna, nego se radi o vjerojatno najboljem hrvatskom crnom vinu koje se može kupiti za 35 kuna. Jedina ozbiljna zamjerka Terra Rossi jest pluteni čep. Ne postoji niti jedan razuman razlog zbog kojeg se to vino ne bi zatvaralo navojnim čepom.

Gastropreporuka: Terra Rossa je bogomdano vino za pizzu, hamburgere, sezonu roštilja, ali i za srdele, inćune i gavune.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.