Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

En primeur kušanje Kaboline Amfora malvazije i Amfora terana iz 2015.

marino-markezic-kabola

Istarska vinarija Kabola u srijedu je održala premijerno kušanje svojih novih vina iz amfora, Amfora Malvazije 2015. i Amfora Terana 2015.. Osnivač i vlasnik Marino Markežić, čija je obitelj počela proizvodnju vina 1891. godine, početak proizvodnje vina u amforama proglasio je krunom njihova rada. Produženom fermentacijom u amforama i odležavanju vina na talogu do kasnog proljeća, objasnio je novinarima, malvazija pokazuje svoj puni plemeniti potencijal.

markezic-san-rocco

Marino Markežić, Marko Bratović s timom Restorana San Rocco

“Priroda i zemlja u tome su nas najviše podarile, tako da je malvazija istarska dobila novu dimenziju”, rekao je Markežić. Kabolini vinogradi nalaze se na sjeverozapadu Istre na 275 metara nadmorske visine na brežuljku Štancija i u okolici vinarije Kanedolo kod Momjana, s jedne su strane okruženi divljom prirodom, a s druge morem.

Obitelj Markežić istarski je pionir organskih vina koja su danas jedan od jačih globalnih trendova. Za vinariju Kabola, jedinu u Istri koja u svim svojim vinogradima ima ekološki uzgoj i od 2008. sva vina certificirana kao ekološka, tvrdi Markežić, ekologija je trajni pravac razvoja.

Vinarija Kabola 2

Kabolini vinogradi

Kabola trenutno izvozi u Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgiju, Nizozemsku, Švedsku, Norvešku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju i Češku.  Pjenušac Re dobi je Decanterovu srebrnu medalju 2015. a Teran iz 2010. srebro na International Wine Challengeu u Londonu, vina su im na kartama restorana Bernard Loiseau, Taubenkobel i Sel Gris.

Osim svježe malvazije i terana iz amfora, na Kabolinu su imanju održane i degustacije svježe malvazije i muškata iz 2015., Malvazije Unica iz 2010., Terana iz 2011.i Dolcea iz 2012. Posebno je zanimljivo bilo vertikalno kušanje vina iz amfore od berbe 2003. do danas.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.