7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

U protekla smo dva mjeseca, od en primeur kušanja u zagrebačkoj Esplanadi do danas, probali više desetaka malvazija iz lanjske berbe. Radi se uglavnom o vrlo dobrim do sjajnim vinima kompleksne aromatike, snažne strukture s naglašenom svježinom, te zaokružene, elegantne teksture. Čini nam se, nadalje, da prošlogodišnje malvazije posjeduju određeni potencijal dozrijevanja, čak i ako su vinificirane kao mlada, jednogodišnja vina. Stoga se može reći kako je 2015.. bila najbolja istarska bijela berba u ovom desetljeću,  a možda i u duljem vremenskom razdoblju. Izabrali smo sedam zasad buteljiranih lanjskih malvazija, koje su nas se najviše  dojmile: nismo, nažalost, kušali Polettija i Radovana, kao ni Dobrovca ni Damjanića(osim na en primeuru)

1. Coronica Malvazija 2015. 91 bod

m-coronica

Radi se o jednom od najboljih Coronicinih bijelih vina uopće. Ova je malvazija na nosu prvo cvjetna, bagremasta, zatim zelena, pa zamalo bademasta, da bi se, naposljetku, osjetile nijanse bresaka i marelica. Na okusu je slana, mineralna, vrlo svježa, ali bitno zaokruženija od prethodnih berbi. Posjeduje čak i sasvim lagani element kremastosti. Malo remek djelo.

2. Cattunar Crna zemlja, 90 bodova

cattunar zemlja

 

 

 

Posve neobično vino, koje se doima kao da je odležavalo već dvije ili tri godine, i kao da će uspješno dozrijevati još najmanje pet godina. Crna zemlja iz 2015. godine školovana je u bačvama od akacije, jako je kremasta, i baš prepuna voćnih, ali i sekundarnih, fermentacijskih aroma. Dosad možda najekspresivnije Cattunarovo vino uopće.

3. Laguna Festigia, 90 bodova

laguna

Najbolja Malvazija Festigia do danas, ako ne računamo male serije posebnih vina, poput Festigie Vižinade. Lanjska Festigia podjednako je aromatična i elegantna. Radi se o izrazito plemenitom izričaju malvazije, koji se izvrsno slaže s hranom. Gotovo kao hrvatski Condrieu.

4. Gianfranco Kozlović Malvazija 2015. 90 bodova

kozlovic

 

Poslije teške lanjske berbe, Kozlović se kao i mnogi drugi istarski vinari, vratio sa zaista odličnom berbom 2015. koju je pustio vrlo rano, i koja se već nekoliko tjedana toči u boljim restoranima. Riječ je o svilenkastom, nježnom vinu kompleksnog bouqueta, punom svježine; sjajno se slaže sa šparogama i mladim graškom.

5. Ivica Matošević Malvazija Alba , 89-90  bodova

malvazija alba

Najbolja Matoševićeva bazična malvazija unatrag mnogo godina. Kao i sva druga Matoševićeva vina, i lanjska je Alba dizajnirana da dulje odležava, što znači da u sadašnjem stadiju dominiraju kiseline i svježina. No, radi se o vinu punog tijela, i snažnog mirisnog potencijala, koje će za nekoliko mjeseci doći u veliku formu, i koje ispred sebe ima još barem pet do sedam godina hedonističkog života.

6. Kabola Malvazija 2015. 88-89  bodova

kabola

Načelno, nismo veliki fanovi Kabolinih vina, osobito ne onih maceriranih. Međutim, lanjska bazična malvazija Marina Markežića zaista je jako lijepo i ozbiljno vino. Njen specifični, kiselo-slatki okus neobično dugo traje, arome se nadograđuju jedna na drugu, s trenutnom dominacijom zelenih i biljnih elemenata, dok nas je posebno iznenadila popunjenost srednjeg nepca, gdje se većina hrvatskih vina raspada.

7. Degrassi Bomarchese 2015. 88 bodova

degrassi

Elegantno i mineralno vino, još pomalo zatvoreno, baš kao i Matoševićevo, ali s evidentnom mogućnošću dozrijevanja. Vrlo obećavajuća, uljasta tekstura. Malvaziju Bomarchese kušali smo na Degrassijevoj večeri u zagrebačkim Dobrim vinima, uz carpaccio od zubaca, s kojim se jako dobro složila. Mogla bi prerasti u jednu od onih malvazija, koje bi valjalo piti uz sushi i sashimi.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Tri slana džema koja možete skuhati odmah

Slani džem nije chutney iako ih često miješaju…

JEFTINI RUČKOVI U ZAGREBU Lista za 2017.

U eksploziji novih zagrebačkih restorana, bistroa i zalogajnica,…

10 najboljih zagrebačkih restorana za prvu polovicu 2016.

Kult Plave Kamenice uskoro objavljuje opsežni restoranski vodič…

13 najpopularnijih i najkontroverznijih priča Kulta Plave Kamenice u 2016.

Bila je ovo jedna od najdinamičnijih godina u…

Four Seasons u Londonu otvara spektakularni hotel s restoranom Anne-Sophie Pic

Four Seasons najavio je da u veljači  2017.…

Genijalnost gin tonica je u njegovim molekulama. Otkrijte je s dva sjajna recepta Marina Nekića

Jedna od boljih stvari u životu kad počnu…

Komentirajte

    • Zoran Kovacevic
    • 15/04/2016
    Reply

    Malvazija Templara od Rossi:a se se bez problema nosi s ovih 7. Top 3 bez problema. Pilato, Franc Arman i Legovina su isto fantastični.

    • Anonymous
    • 03/01/2017
    Reply

    Malvazija od Radovana je daleko najbolja malvazija..