LARI & PENATI Najbolji street food ikada otvoren u Zagrebu

Lari i Penati, minijaturni lokal na južnom kraju Petrinjske ulice već je pet i pol godina, otkako se otvorio, baš neprekidno pun. Navečer ondje nema nikakvog smisla pokušati jesti, ako niste rezervirali. Za ručak, a osobito poslije ručka, između tri i pet, možete naletjeti na neko slobodno mjesto za visokim, no svejedno ugodnim šankovima. Stolova uopće nema. Lari & Penati svoju dugotrajnu popularnost duguju preciznoj viziji njihova vlasnika i chefa Igora Tomljenovića, koji je početkom ovog desetljeća odlučio otvoriti prvi zagrebački deli shop.

Deli je omiljeni njujorški restoranski format: u deliju jedete relativno jeftinu, žanrovski čvrsto definiranu hranu, a dio proizvoda možete kupiti i odnijeti doma. Lari & Penati ne prodaje gotove, zapakirane proizvode (osim svojih keksa i badema), ali po svemu drugome slijedi pravila žanra.

IMG_5933

Drže čak i Reuben sendvič (marinirana govedina, zelje i kiseli krastavci) koji je jedan od zaštitnih znakova većine dobrih delija. Ne drže pastrami, koji je drugi zaštitini znak mnogih ozbiljnih delija. U proteklih pet i pol godina, u Lari & Penati jeli smo najbolje zargebačke sendviče od roastbeefa, izvanredne salate, pokoju dobru juhu i vrlo fine kolače.

IMG_5940

Ovog smo ponedjeljka ručak počeli s domaćom paštetom od gusje jetre, serviranom s dva milimetra čiste, skorene masnoće na vrhu, comme il faut. Ta je pašteta, za samo 60 kuna, predstavljala izvanrednu vrijednost za novac. Zatim smo naručili burrattinu s vrlo zanimljivom kozjom salamom (također šezdesetak kuna), i poširana jaja s divljim šarogama i velikom fetom pancete. Da su jaja zaista bila poširana, a ne meko kuhana, Lari & Penati dobili bi pola ocjene više.

Ovdje se radilo ili o tehničkoj pogreški, ili o nerazumijevanju tehnike poširanja jaja. Naposljetku, tog smo popodneva bili prilično gladni i naručili smo još salatu s piletinom iz woka, koja je sadržavala odličan omjer proteina, svježine i začina. Uz buteljku Coronicine malvazije, nažalost iz 2014. godine, te još nekoliko čaša vina, platili smo manje od 500 kuna za dvije osobe, što je zaista senzacionalno povoljno za tako puno tako fine hrane i toliko alkohola.

IMG_5941

O politici cijena u Lari & Penati najbolje svjedoči podatak da Coronicina malvazija košta 125 kuna,što je vjerojatnoi najniža cijena u Zagrebu. Vinska lista je nažalost prilično zbunjena: uz ovu vrstu hrane zaista ne idu teška Roxanicheva bijela vina, koja dominiraju kartom, dok sauvignona i rizlinga zapravo i nema (osim jednog Šemberova , također maceriranog rizlinga). Uz malo precizniju vinsku kartu, Lari & Penati mogu transcendirati svoj žanr poštenog, čistog, nepretencioznog i odlično pripremljenog street fooda, te se natjecati sa osam ili devet vodećih zagrebačkih restorana.

Lari i Penati

Petrinjska 42a, Zagreb

Ocjena 4/5

sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Lari & Penati, možete pogledati OVDJE

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Opatijski Kvarner dobar je primjer najtipičnijih pogrešaka u hrvatskom hotelijerstvu

Obnovljena ikona hrvatskog turizma je prosječan hotel s…

Alain Ducasse: Kako savršeno ispeći biftek na azijski način

Alain Ducasse jedn je od najvažnijih francuskih i…

9 najljepših zagrebačkih terasa s dobrim kuhanjem za proljeće i ljeto 2016.

Dok sastavljamo ovaj izbor, u subotu 9.travnja ujutro,…

Bečki Intercontinental primjer je oronulog hotela, kojeg spašava perfektno osoblje

U nedjelju ujutro u Beču je padao ne…

Hoteli su se počeli boriti za promet posebnim uslugama za mozgove svojih gostiju

Ako vam netko spomene pametni hotela vjerojatno ćete…

Bili smo u najvećem spa centru u Hrvatskoj, Spa klinici Bellevue na Lošinju

Dobra masaža ima svoju krivulju. Mora biti toliko…

Komentirajte

    • daniel
    • 09/01/2017
    Reply

    jaja su posirana u soviju,posiraju se satima u ljusci,pa zato izgledaju kuhana,ali to su posirana jaja