Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 zanimljivih trendova za craft piva u 2016.

craft-piva-001

Scena craft piva tako brzo raste da se malotko usudi postavljati teorije a kamoli predviđati. Kako je to u svojoj kolumni Foaming at the Mouth na portalu Bon Appétit objasnio pivski kritičar Joshua M. Bernstein,  svaki dan pojavljuje se masa novih pivara a jetra je samo jedna. Izračunao je da bi, posjećujući svaki dan jednog od 4269 američkih craft pivara, trebao više od 11 godina za uvid u njihovu proizvodnju.

Prema podacima koje su nedavno iznijeli organizatori zagrebačkog Craft Beer Festivala, u Europskoj uniji registrirano je 5700 craft pivovara. Kritičari i pivski eksperti trenutno ne uspijevaju probati sve što je relevantno ili bi uskoro moglo postati na tom uzavrelom tržištu, ali neki trendovi ipak se vide. Napravili smo izbor najzanimljivijih i onih o kojima se najviše priča.

1. Rast egzotičnih IPA

Raznolikost IPA piva najveća je snaga tog popularnog stila, koji trenutno drži 26 posto prodaje svih craft piva. Kako je napisao jedan pivski kritičar, samo je taj stil uspio popularizirati gotovo svaki svoj podstil. Nakon brett piva s aromama citrusa i tropskog voća koja se pijuckaju po hipsterskim cheese barovima, bijelih IPA koja poslužuju s korijanderom i koricom naranče i IPA s kavom, ove godine očekuje se eksplozija novog podstila dry-hopped sour aleova.

Te kisele IPA-e imaju relativno niske alkohole i srednje su jake, a dobivaju se korištenjem bakterija mliječne kiseline i sortama hmelja poput Citre i Amarilla. Predvodnicima trenda proglašavaju New Belgium Le Terroir, Evil Twin Sour Bikini i Lagunitas Aunt Sally. Idealna za vrućine, idealna za masnu pivničku hranu, idealna za fine sireve… nije čudo da im predviđaju slavnu budućnost.

2. Nitromanija

Iako korištenje dušika u karbonizaciji piva nije novost, pivari su takva piva rijetko prodavali u bocama ali od ove godine, tvrdi Fortune, pravila se definitivno mijenjaju. Pivarska industrija Samuel Adams pokušava ojačati poziciju na tržištu populariziranjem ovog stila karbonizacije. Izbacili su nova white ale, IPA i coffee stout piva u kojima su koristili dušik i natjerli Guinness da kao lider u ovoj tehnologiji jače promovira svoj nitro-IPA lansiran prošle godine. Trendu se pridružuju i pivovare poput Left Hand Brewinga koja je nakon popularnog Milk Stout Nitra izbacila Sawtooth Ale Nitro i Wake Up Dead  Nitro

3. Growleri

Popularnost craft piva u limenkama raste, piše nadalje Fortune u svojim predviđanjima. Dosta trgovaca u Americi pivo umjesto u growlerima, staklenim bocama od 1 i 2 litre, počinje prodavati u velikim limenkama. Njihov argument je da dulje čuvaju svježinu piva jer ne propuštaju svjetlo, praktične su, a i na“crowler” punjenju se malo više zarađuje .

4. Okrupnjavanje

Revolucija u kulturi piva natjerala je velike pivarske korporacije na žestoku borbu za akvizicije na tržištu craft piva. Konsolidacija je krenula punom parom ali prema procjenama eksperata još nije ni blizu vrhuncu. Anheuser Busch Inbev u jednom je tjednu kupio tri craft pivovare, britanski Camden Town, Four Peaks iz Arizone i Breckinridge iz Colorada.

MolsonMillerCoors pokušava ih stići prije nego se dovrši spajanje ABInbeva i SAB Millera (koji još nije dobio odobrenje Europske komisije), jer se strahuje da će ta  nova giga-pivovara napraviti pomor na tržištu crafta. I sami proizvođači craft piva su se počeli spajati, pokušavajući bolje pozicionirati svoje pivovare prije nego počne podjela tržišta čija se vrijednost procjenjuje na stotinjak milijardi dolara. 

5. Lakša piva s manje alkohola

Trend lakših piva preporodio je prodaju lagera, ali i drugih stilova. Posebno se, tvrdi Američko udruženje pivara, osjeti rast popularnosti IPA s manje alkohola, do 5% ABV, cream alea i pilsnera, a rastu i blonde, kölsch i golden aleovi. Zbog dobre ravnoteže punoće okusa i svježine, ona uglavnom funkcioniraju kao ulazna piva s kojima nova publika s mainstream brendova prelazi na craft piva, a zbog nižih alkohola se piju češće i u većim količinama.

6. Kisela piva

Pivari sve više eksperimentiraju sa spontanom fermentacijom, divljim kvascima, bakterijama mliječne kiseline, odležavanju piva u bačvama te sa starim stilovima poput njemačkog gosea i berliner weissbiera. Sierra Nevada s Otra Vezom i Leinenkugel s BeerGarten Tartom otvorili su vrata kiselim pivima u masovnoj maloprodaji.

Ovaj stil popularan je među pivarima, jer omogućava razvoj piva snažnog karaktera i specifičnog okusa koja ne zahtijevaju dulje odležavanje kao kompleksniji aleovi poput lambica i geuzea. Nitko ne očekuje da će kisela piva početi piti milijuni ljudi, ali budući da ih ozbiljniji poklonici craft piva sve više traže, na tržištu se od 2016. očekuju veće količine i veća raznolikost ovih piva.

Glavni adut su im svježina i  kombinacija kiseline i slanosti, zbog koje se sjajno kombiniraju s hranom, posebno s ribom. Odlične prognoze dobivaju De Garde Hose, Westbrook Gose i The Kimmie, The Yink, & The Holy Gose pivovare Anderson Valley’s, a na BeerAdvocateu najbolje stoje De Garde Apricot Gose i  Wakefield Miami Madness Berliner Weissbier.

7. Nove taktike odležavanja

Odležavanje piva u starim hrastovim bačvama od burbona ili chardonnaya konvencija je među craft pivarima, a sada je počeo rasti kroz gotovo sve stilove. Očekuje se sve više eksperimentiranja s odležavanjem s voćem, cvijećem i začinima kako bi se dobili kompleksniji okusi, zamjena hmelja začinskim biljem i korjenastim povrćem, riža, raž i pir umjesto ječma i daljnje ispitivanje mogućnosti korištenja zobi u pivu. 

8. Australija i Novi Zeland

Uzgajivači hmelja tvrde da se prodaja masovno seli u Australiju i Novi Zeland, i da  potražnja za egzotičnijim hibridima, kojima dominiraju arome grejpa, bresaka, tropskog voća, cvijeća ili začina,  nikad nije bila veća. Razlog je omasovljenje publike. Što više ljudi počinje piti craft piva, više se traže lakši stilovi, niži alkoholi i svježije, voćne arome, koje nude noviji hibridi hmelja.

Vic Secret popularan je zbog aroma borovih iglica i ananasa, Ella zbog bresaka, cvijeća i zvjezdastog anisa, Topaz zbog zemljanih tonova i aroma lycheeja, Nelson Sauvin zbog aroma sauvignon blanca kojim je i inspiriran. Kritičari izdvajaju De Garde Nelson Hose, Oskar Blues IPA napravljen samo sa sortama hmelja južne polutke, uključujući spomenuti Vic Secret, Topaz  i australski Galaxy, a u single-hop kategoriji  Flying Dog Imperial IPA Ella

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.