Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Steven Spurrier je prilično ishvalio novu bordošku berbu

spurrier

U intervjuu koji je dao za Decanter, Steven Spurrier, jedan od najpoznatijih svjetskih vinskih publicista koji često posjećuje i Hrvatskuna temelju prvih utisaka dao je dosta dobre ocjene berbi 2015. u Médocu. “Cijeli Médoc je vrlo dobro odradio posao i mogu reći da se Bordeaux vraća”, izjavio je Spurrier nakon en primeur kušanja u Château Belgrave bordoškog negocianta Dourthe. Spurrier je naglasio veliku razliku između modernog stila koji naglašava voćnost vina i stare škole koja je pomalo rustikalna.

“Ovo nije Bordeaux otprije 10 godina, kada su tanini bili tvrdi kao čavli. U vinima iz 2015. voće dominira nad taninima i kiselinama,” rekao je Spurrier. Vina iz 2015. nisu na razini najvećih berbi ovoga stoljeća, ali imaju šarma i kupci će ih vjerojatno zavoljeti. U široj slici, tvrdi Spurrier, berba 2015. smatrat će se slabijom od onih 2005., 2009., i 2010. ali tek neznatno. Usporedio ju je s 2001. godinom. “Svi govore da je ta berba slabija od 2000. ali svi je vole piti,” kaže Spurrier, “Ova berba 2015. pronaći će veliko mjesto u srcima ljudi.”

Izvrsna berba za druga vina

Berbu 2015. ocijenio je kao ujednačenu u kvaliteti, ali izdvaja komune Margaux i St. Estèphe. Margaux je imao najsušniju godinu, a time i najveće šanse da napravi izvrsna vina. Spurrier kaže da je impresioniran i naglašava “krasne cvjetne arome”. Vina iz St.Estèphea ocijenio je još bolje, posebno kvalitetu voćnih aroma. Komune St. Julien i Pauillac postavile su ljestvicu vrlo visoko, ali prema Spurrierovu mišljenju Margaux i St. Estèphe su 2015. bili bolji.

Lanjska berba bila je izvrsna za druga vina, kojima velike vinarije povoljnijim cijenama, koje ovise o berbi, vrlo uspješno otvaraju nove mogućnosti za kupce. “Uz vrlo rijetke izuzetke, druga vina su vrlo, vrlo dobra,” rekao je Spurrier, “Velike vinarije napravile su vrlo dobru selekciju i da sam kupac koji si ne može priuštiti first growths, a ne mogu, kupovao bih ta druga vina”. Procjenjuje da će se neka od manjih vina moći piti za tri godine, a najbolja vina iz 2015. imaju velik potencijal dozrijevanja.

“Moderni Bordeaux će se piti mlad. Ali kako je lani rekao veliki (i pokojni) Paul Pontallier iz Château Margauxa, ako je vino dovoljno dobro da se pije mlado, dovoljno je dobro da se pije uvijek.” Koliko će se lanjska berba iz Médoca piti, uvelike će ovisiti o cijenama Mnogi očekuju da će biti nešto veće od onih za vina iz 2014. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.