Rosé šampanjci i još 14 vina idealnih za mladu janjetinu

Nježno meso mlade, lokalno uzgojene janjetine jedan je od okusa Uskrsa i prvih dugih proljetnih ručkova u prirodi, ali i zanimljiv i relativno složen zadatak za slaganje vina. Decanter je na svojoj web stranici upravo objavio članak posvećen načelima izbora vina uz janjetinu. Crna vina klasičnih sorti prirodno idu uz janjetinu, piše Decanter, ali za najprofinjeniju kombinaciju posebnu pažnju treba posvetiti rezovima mesa i načinu pripreme, koji zahtijevaju razna rješenja, od Rioja do rosea i šampanjaca. Slijedeći ta načela izabrali smo i dodali hrvatska vina koja uživanje u janjetini mogu podići na novu razinu.

Ružičasto pečena mlada janjetina

Lakša, mekša janjetina zahtijeva vino koje neće nadjačati njezine delikatne okuse i nježnu teksturu. Ružičasto pečena mlada janjetina najbolje je izdanje ovoga mesa i šteta je da u hrvatskoj kulturi hrane još nije prihvaćeno. Kad je riječ o tako pripremljenoj mladoj janjetini, s crnim punijim vinima samo riskirate da uništite užitak. Mlada janjetina traži stilove hladnijih klima poput crnih pinota iz Burgundije, Njemačke, Kalifornije ili Južnoafričke Republike. Za ljubitelje punijih vina rješenje su jači rosei s juga Francuske, iz Tavela ili Bandola. Ali za mladu janjetinu, prema mišljenju Decanterovih eksperata, zapravo su najbolji izbor zreliji vintage rose šampanjci.

vina za janjetinu rose

 

Srednje – dobro pečena janjetina

Najčešći način pripreme u Hrvatskoj janjetini daje intenzivniji okus i zbog snažnije teksture mesa traži punija crna vina. Bordoi, posebno mladi cabernet sauvignoni, stvoreni su za pečenu janjetinu zbog nalgašenih voćnih nota. Umjerene začinske arome i note drveta u pozadini, dat će dodatnu dimenziju mesu a tanini će naglasiti sočnost janjetine. Bez obzira na to iz kojeg dijela svijeta dolaze, mješavine cabernet sauvignona i merlota odličan su izbor za janjetinu, posebno vina iz regije Hawkes Bay s Novog Zelanda, iz Kalifornije, iz Coonawarre u Australiji, argentinska, čileanska te južnoafrička vina iz Stellenboscha. Uz pečenu janjetinu odlično idu i Rioja Reserva ili Syrah sa sjeverne Rhône. Kritičari preporučuju Château Léoville Las Cases iz 2005. 

vina za janjetinu pecenu

 

Plećka ili sporo pečena masnija janjetina

Ova pozicija i način pripreme janjetine zbog masnoća daje mesniji, malo divlji okus pa zahtijeva tanine, kiseline, malo zrelija vina i sekundarne arome. To znači zrelija vina južne Rhône, Gevrey Chambertin, Riberu del Duero ili mlađi toskanski Brunello di Montalcino  Njegova zrelost i tanini smekšat će i zaokružiti okus janjetine, a kiselina će dobro rezati kroz masnoće. Preporuka Decantera je San Polo Brunello di Montalcino 2010. 

vina za janjetinu sporo pecenu

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

5 NAJBOLJIH ISTARSKIH HOTELA ZA 2017. Meneghetti uvjerljivo vodi

U luksuznom segmentu istarskog hotelijerstva nema značajnih promjena…

SIJEČANJSKI IZBOR 7 niskokaloričnih zagrebačkih restorana

Umjesto da se poslije blagdana iscrpljujemo grižnjom savjesti,…

Recepture za tiramisù posvađale su dvije regije u Italiji. Napravite ih i vidite zašto

Tiramisù. Prema tvrdnjama samih Talijana, najtalijanskija od svih…

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…

Dovedite svoj rižoto od buče do savršenstva (RECEPT)

Pitanje je li dobar rižoto od buče onaj…

Šest najboljih malih i privatnih hotela u Hrvatskoj

Cijelo smo ljeto putovali, putovali i putovali. Prošli…

Komentirajte