KRALJ KOBASA Novi standard hrvatskog fast fooda

Kralj Kobasa od prvog je dana imao veliku pažnju medija i publike. Nije razlog samo to što ga vodi kuharska TV zvijezda Mate Janković. Viktor Božićević, vlasnik prostora u zagrebačkom Oktogonu gdje je Kralj Kobasa otvoren, idejni začetnik brenda i Jankovićev partner u projektu, uočio je i ispunio potrebu na tržištu. S obzirom da su kobasice jedan od stupova lokalne prehrane i autentični hrvatski street food, zaista je neobično da se u valu zalogajnica koje se toliko otvaraju već netko ranije nije sjetio otvoriti ovakvo mjesto, gdje se kobasice treiraju kao dobra a ne samo jeftina hrana, gdje je ugodno sjediti i može se dobiti dobro pivo i vino.

Svratili smo u Kralj Kobasa jedne hladne večeri kad je grad bio poluprazan, u Oktogonu nije bilo ni uličnih svirača, a u lokalu je sjedio bračni par s malim djetetom. Nismo bili raspoloženi za eksperimentiranje jer jedan od nas baš i ne voli kobasice, a drugi je bio umjereno gladan.

kralj kobasa interijer

S ulaza u Kralj Kobasa vidi se da je brend pomno osmišljen i pripremljen za franšiziranje ako krene. Interijer je jednostavan i topao s puno drva i crnim tablama s nazivima sendviča, u vitrini je nekoliko proizvoda firme Volim ljuto kobrendiranih s Kraljem Kobasa, istaknuta su craft piva, na ekranu na zidu vrte se slike sendviča. Interijer je radio dizajner Filip Gordon Frank, vizuale Studio Sudar, slogani “ne budi mrk, omasti brk” i ostali copywriting potpisuje Maro Pitarević. U izjavama uoči otvaranja Mate Janković objasnio je da je ključna stvar za Kralj Kobasa bila organizacija dobavljača mesa i kobasica, među kojima je istaknuo Meat the King i jednog privatnog proizvođača iz Petrinje. Jedina kobasica koja se uvozi je Kralj Thürungena iz njemačke, za sve recepte odgovara Janković.

kralj kobasa glavna

Konobari su spretni i efikasno su nas proveli kroz relativno bogatu kartu sendviča od sedam kobasica, među kojima su i krvavice, pečenice, češnjovke, prilozi poput prženog krumpira, graha s bučinim uljem i ukiseljenog povrća, variva i sendviči, “rolano prase” i vitello tonnato na primjer.

kralj kobasa lista

Naručili smo verziju hot doga Kralj New Yorka (čovjek koji ne voli kobasice) i Kraljicu Zagreba. Sendviči stižu na stol u malim kartonskim kutijama, dovoljno su veliki i kompaktni, lako se jedu, umaci se ne cijede niz ruke. Kralj New Yorka je bio normalni hot dog s ketchupom, dižonskim senfom, majonezom i solidnom hrenovkom od teletine, nikakvo svemirsko iskustvo ali ukusan. Peciva su bila gusta i čvrsta kako treba, ne posebno ukusna, izvana malo suha ali barem nisu postala gnjecava od umaka i dodataka. Kraljica Zagreba bila je puno bolja od hot doga. Klasična, dobro začinjena pečenica s namazom od čvaraka, kiselim krastavcima, hrenom, dižonskim senfom i lukom. Taj srčani sendvič nestao je vrlo brzo, praćen Zmajskim pivom i u drugoj turi uzeo ga je (i pojeo) čovjek s početka priče koji tvrdi da ne voli kobasice, što tumačimo kao dobru ocjenu. Ipak, pojesti dva sendviča u Kralju Kobasa bilo je pretjerano, prezasitni su za takav poduhvat.

kralj kobasa slogani

Kralj Kobasa nije mjesto s ambicijom da kobasice i meso uzdiže u neke velike gourmet visine, očigledno je cilj dobro pogoditi ukuse različitih gostiju, ponuditi neku solidnu kvalitetu mesa i održati pristupačne cijene, što im dobro uspijeva. Prosječna cijena je 25 kuna, dodatni umaci i prilozi po 10 kuna, osim svijetlog i tamnog Zmajskog toče i Zlatni medvjed i Hoegaarden, za svoj žanr imaju solidan izbor vina, Coronicu na primjer. Trebali bi ipak podignuti kvalitetu kruha i dati malo više karaktera prilozima jer su im okusi bili puno raskošniji dok smo ih zamišljali čitajući jelovnik nego kad smo zagrizli u sendviče. 

Kralj Kobasa

Ilica 5, Oktogon Zagreb

Ocjena +3/5

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Kralj kobasa, možete pogledati OVDJE

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 najatraktivnijih kućica na zagrebačkom adventu. Budite originalni i dajte im šansu

Prošlo je, eto, pola adventa. Zagreb nikad nije…

6 novogodišnjih kanapea slavnih chefova za koje još stignete sve kupiti

Novogodišnja noć je u pravilu noć kada se…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale 3. dio

U trećem dijelu zagrebačkog Kvartovskog vodiča naveli smo…

Gosti luksuznih hotela odabrali su svoje favorite za 2016. Hrvatske još nema na toj karti svijeta

Condé Nast Traveler objavi je rezultate svog 29.…

Bili smo u najvećem spa centru u Hrvatskoj, Spa klinici Bellevue na Lošinju

Dobra masaža ima svoju krivulju. Mora biti toliko…

LUKSUZNA LISTA Pet najboljih hotelskih restorana u Hrvatskoj

Sinoćnja promocija Kozlovićeve Santa Lucije na Esplanadinoj terasi,…

Komentirajte