Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

9 vina za šparoge

sparoge

Šparoge su gastronomski sinonim za rano  proljeće. Tržnice su već nekoliko tjedana pune i divljih i uzgojenih šparoga. Premda je riječ o dvije vrste bitno različitih okusa i tekstura, i jedne i druge zbog svog specifičnog mirisnog profila traže istovrsna vina.

Uz šparoge najbolje se slažu aromatična bijela vina zelenog bouqueta, ne prevelikog tijela i visokih kiselina. Ona su prirodno komplementarna šparogama. Radi se, dakle o sauvignon blancu (koji često doslovno miriše na šparoge), o suhim rizlinzima, o malvazijama kao i o austrijskim grüner veltlinerima.

Na top listi Kulta Plave Kamenice najmanje su, nažalost, zastupljene malvazije jer istarska bijela vina iz izvrsne lanjske berbe uglavnom još nisu došla na tržište. Također, u ovoj smo listi izostavili vina iz Sancerrea, Pouilly Fumea i Chablisa (jedini chardonnay koji iskreno voli šparoge) kako bismo se zadržali u široko prihvatljivom rangu cijena.

1.Willy Sattler Sauvignon Gamlitzer 2015. 

sattler sauvignon

Willy Sattler jedan je od najvažnijih štajerskih vinara, a njegov Sauvignon Gamlitzer stožerni je proizvod te vinarije. Riječ je o vinu koje je na nosu prepuno tiola pa baš asocira na šparoge, ima vrlo snažno tijelo usprkos umjerenom alkoholu (12,5 posto), i koje je ekscentrično mineralno. 91 bod 130 kuna (Vivat)

 

2.Bolfan Sauvignon Blanc 2015. 

bolfan sauvignon

Tomislav Bolfan najbolji je zagorski i jedan od vodećih hrvatskih vinara, a njegovi sauvignoni predstavljaju uvjerljivo najsnažniji izraz te sorte među svim hrvatskim vinarima. Kad smo prije dva mjeseca posjetili Bolfanov podrum, novi nas je sauvignon prilično impresionirao, što se, eto, potvrdilo i nagradom Zlatni sauvignon na natjecanju Concours Mondial du Sauvignon u španjolskoj Ruedi. Zbog visoke kiseline osobito se dobro slaže s jelima baziranim na šparogama i jajima, ili s rižotom od šparoga. 90-91 bod 70 kuna

 

3. Monte Zovo Sauvignon 2013. 

monte zovo1

Monte Zovo je dosta ozbiljna sjevernotalijanska vinarija koja proizvodi iznimno dobre sauvignone, s relativno punijim tijelom i s mogućnošću odležavanja. Berba 2013. nije izgubila nimalo svježine nego se lijepo zaokružila. Vrlo dobro restoransko vino koje se, nažalost, na čaše toči jedino u Carpacciu (barem kada je riječ o zagrebačkim restoranima). 89 bodova 96 kuna (Vivat)

4. Tomac Rizling 2013. 

19.06.2015., Zagreb Hotel Regent Espanade, degustacija i ocijenjivanje vina renomiranih hrvatskih enologa. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Obitelj Tomac vodeći je hrvatski proizvođač rizlinga, uz njihove plešivičke susjede, obitelj Korak. Tomčev rizling iz 2013. upravo je ono što Vam treba uz šparoge: puno aromatike, puno svježine, i optimalno, lagano, do srednje tijelo. I odlična cijena. 88 bodova 75 kuna

5. Willy Sattler Südsteiermark Sauvignon 2015.

sattler2

Sattlerov bazični sauvignon aromatski jako podsjeća na skuplju liniju s oznakom Gamlitzer (Gamlitz je selo kraj Šentilja, iznad kojeg se nalaze Sattlerovi vinogradi i vinarija), ali je nešto manje koncentriran i mineralan. Svejedno, radi se o izvrsnom vinu, osobito podesnom za salatu od šparoga, ili pečene šparoge. 88 bodova 103 kuna (Vivat)

6. Villa Maria Graham s Vineyard Sauvignon Blanc 2013. 

villa maria

Ovo je prva top lista na kojoj smo bolje ocijenjeno vino pozicionirali poslije lošije ocjenjenih vina. Naprosto, odlični novozelandski single vineyard sauvignon pomalo je preširok i prebogat da bi ušao u najuži izbor bijelih vina za šparoge. S druge strane, radi  se o stvarno jako, jako dobrom vinu koje može funkcionirati u krem juhi od šparoga ili u carbonari sa šparogama. 90 bodova 129 kuna (Dobra vina)

7. Fred Loimer Grüner Veltliner Lois 2014. 

lois

Loimerov lagano kiseli, i blago papreni Gruner Veltliner fina je alternativa sauvignonima i rizlinzima  kada je riječ o o spajanju sa šparogama. Njegova sasvim lagana zadimljenost dobro se slaže uz divlje, vrlo gorke šparoge. 88 bodova 78 kn (Vivat)

8. Laguna Malvazija 2015.

laguna malvazija

Lagunino pouzdano i popularno supermarket vino profitiralo je od odlične lanjske berbe. Radi se o jednoj od sasvim rijetkih mladih malvazija koje su već došle na tržište. Sjajna vrijednost za novac. Osobito dobro uz kuhane ili pečene uzgojene šparoge. 86 bodova 39 kuna

9. Galić Sauvignon 2015.

galic

Slavonski sauvignoni vinarije Galić postali su popularni prije sedam ili osam godina kad su, doduše, nalikovali na južnoafričke sauvignone: voće poput passion fruita pa čak i manga, dominiralo je nad zelenim i mineralnim elementima. Novi Galićev sauvignon ekstremno je zelen, što je lijepo, ali ponešto premalog tijela da bi dobio višu ocjenu. Svejedno, radi se o vrlo upotrebljivom proljetnom i ljetnom vinu. 86 bodova 70 kuna

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.