NOŠTROMO Jako dobra hrana u jako lošem restoranu

U srijedu rano poslijepodne, između monsunskog pljuska na Hvaru i sibirske mećave u donjem dijelu Like, ručali smo u Noštromu. Jednom od najpoznatijih splitskih restorana smještenom na samoj ribarnici, Kraj Svete Marije 10. Živi škampi bježali su s izložbenog ovala, školjke su disale po moru, u prilično dobrom izboru ribe u pažnju su nam privukli neobično veliki listovi i zlatnocrvene trilje od kamena kojima su oči blistale. Pa smo naručili prema onome što smo vidjeli. Naši suputnici pojeli su tanjur zaista vrlo lijepih škampa na buzari koja je, možda, malo previše mirisala po češnjaku, ali recimo da je to stvar ukusa. Rovanice i dagnje zaista su nas uranjale u živo čisto more, pa nije smetao ni očigledan višak krušnih mrvica u buzari, koje su potpuno prekrile par dagnji.  Ribe su bile pravi spektakl. List je imao savršen, tipični kremasti okus lijepo podcrtan dimom s gradela a trilja je pjevala čistom, esencijalnom užitku u hrani. Povrće koje smo dobili bilo je svježe i jako dobro, posebno aromatična rikula. 

Kad bi recenzija Noštroma ovdje mogla prestati, ta bi splitska institucija postala prvi restoran kojem smo dali peticu, ajde, minus pet zbog viška češnjaka i mrvica u buzari. Ali tri elementa, bitna za restoranski posao, Noštromu su znatno snizila ocjenu. U sva tri Noštromo se ponaša kao da smo u 90-tima i kao da gosti ne znaju kako rade stvarno dobri restorani. 

peskarija

Prvo, za restoran kakav je Noštromo jelovnik je totalno banalan. Nekoliko konvencionalnih ribljih predjela, pa nešto još konvencionalnijih rižota i tjestenina, nešto ribe i škampa na žaru sve po 500 kuna za kilogram i na kraju par komada mesa. Taj jelovnik ne da se nije mijenjao već više od 10 godina, nego na njemu uopće nema nekad poznatog Noštromova kuharskog dodira. Zlatko Marinović Noštromo bio je jedan od najboljih hrvatskih kuhara. S ribama i svim drugim morskim bićima znao je raditi čuda ravna najboljim momentima Skokine Bateline. 

Taj i takav kuhar ne može si dopustiti menu u kojem prodaje rezance sa škampima i pastom od tartufa. Inače ta pasta od tartufa mora se prestati koristiti u hrvatskim restoranima, jer je ozloglašeni sastojak a mi smo zemlja pravih tartufa. Kuhar kao Noštromo ne može na jelovniku imati ni neidentificirani riblji carpaccio a ribu pripremati samo na gradelama i u loncu. Kao dugogodišnji Marinovićevi štovatelji, moramo se zapitati gdje je nestalo njegovo ambicioznije kuhanje.

Nadalje, vinska lista blizu je katastrofi. Usred Splita, Noštromo ne nudi nijedno  dobro dalmatinsko bijelo vino, što je totalni apsurd dok s obzirom da Dalmacija baš u bijelim vinima upravo doživljava renesansu. Ako naručite svježu ribu koju je Marinović upravo donio s peškarije, uz nju ne možete piti doslovno nijedno dalmatinsko bijelo vino jer su oba pošipa s njihove vinske liste najneugledniji dalmatinski vinski proizvodi uopće. 

Kad smo ljubaznu konobaricu pitali koje je kućno vino, rekla je da drže bogdanušu s Hvara.  Jako dobro, pomislili smo, pa smo pitali tko je proizvođač. “A , to Vam je jedan gospodin, lokalni. Ne znam baš kako se zove,” ležerno je odgovorila. Ako ni konobari ne znaju čije vino prodaju, zašto bi bilo koji gost to uopće kušao?

nostromo trilje

Treći apsurdni element u Noštromu je to što još uvijek ne prima nijednu kreditnu karticu. U jednoj od recenzija najutjecajnijeg restoranskog vodiča na svijetu Zagat, doslovno piše:”Želite li večerati u dobrom restoranu, sve što Vam treba jesu Zagat i važeća kreditna kartica.”

Potpuno je neshvatljivo da netko još  misli kako gosti sa sobom nose snopove novčanica.  Noštromo, recimo, nudi skupe šampanjce. Što ako neko društvo, petero-šestero ljudi, naruči tri boce, dva ili tri jastoga koji koštaju 850 kuna po kilogramu i još nešto malih predjela i deserta? Kako da ti ljudi plate račun? Misli li gospodin Marinović da njegovi gosti stvarno  trebaju iza ponoći obilaziti bankomate po Marmontovoj ulici?

Nema nikakve sumnje da je Zlatko Marinović sjajan je kuhar, ali više nije dobar restorater. Noštromo je danas tek vrlo skupa zalogajnica, u kojoj se može odlično jesti unatoč nedostatku bilo kakvih kulinarskih ambicija, u kojoj se ne može popiti ništa lokalno a da bude podnošljivo i koja vodi krajnje neprijateljsku politiku cijena. 

Kad zbog vina ili zbog računa dobiju desetak  uzastopnih groznih recenzija na Trip Advisoru  pa ljudi prestanu dolaziti,  možda će shvatiti  koliko su se vremena promijenila i  što je sve danas restoran treba raditi da bi zadovoljio svoje goste.

Noštromo

Ulica Kraj Svete Marije 10, Split

Ocjena 3/5                                                  

ne primaju kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Noštromo, možete pročitati OVDJE

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Komentirajte