Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POD ZIDOM Dobro mjesto za jesti cijeli dan

pod-zidom-wine
Kad čujemo Pod Zidom Bistro & Wine Bar obično pomislimo na koncerte, atmosferu i vino. U petak smo tamo svratili na ručak. Korejski restoran ispod Dolca u koji smo htjeli ići izgledao je depresivno, pa smo produžili uz ulicu Pod Zidom na broj 5 prema bistrou Pod Zidom, raspravljajući hoćemo li tamo imati što jesti. Tamo obično dolazimo na piće i čitati novine jer tko ne bi u toj divnoj ulici, i lista jela uvijek je bila oskudna, uglavnom sitnice za grickanje uz vino.
Ovoga puta dočekalo nas je ugodno iznenađenje. Jelovnik s desetak konkretnih, jednostavnih jela bez puno prenemaganja, među kojima smo mogli složiti više varijanti. Kad smo došli, zatekli smo dva starija gospodina kako čitaju za stolovima, a ubrzo se skoro sve napunilo za ručak. Žamor su pojačavali veseli glasovi žena (slučajno su sve baš bile žene) koje su sjedile na kavi u barskom dijelu.
 pod zidom-tost
Koncept restorana Pod Zidom je da se ujutro popnu na Dolac i kuhaju s najboljim svježim namirnicama koje nađu. Prostor je podijeljen između stolova za kojima se jede i visokih stolova za piće. Toplina drva, difuzno ali dovoljno jako svjetlo, veliki prozor koji gleda u zid prekriven mahovinom, lonci sa svježim začinima i police s vinima stvaraju jako ugodnu i toplu atmosferu, a opet osjetite buzz iz jedne od najživljih ulica u Zagrebu.
Dnevno jelo bio je fish pie od lososa s kozicama s ribarnice, među stalnim jelima imaju milanski rižoto s krvavicama, svinjska BBQ rebrica, njoke sa špinatom i raguom od junećih prsa, pileći supreme kuhan u vakuumu sa shiitake gljivama, špinatom, umakom od Dijon senfa i čipsom od češnjaka. Mi smo naručili Tost&Kost i lungić.
Tost&Kost je predjelo koje može biti i mali ručak. Serviraju ukusan i hrskav crni kruh s narančastim maslacem sa čilijem zaduženim za rezanje masnoće ružičaste koštane srži koju mažete ravno s kosti na tanjuru. Brutalno i slasno. Imali su Clai Malvaziju Sv. Jakov na čaše pa smo iskoristili tu rijetku priliku. Pod Zidom ima solidan izbor hrvatskih vina na čaše, među ostalim Tomac rizling, Krauthaker Rosenberg chardonnay, kao pjenušac na čaše nude katalonski Segura Vidas.
pod-zidom4
Ljudi se ponekad žale da je posluga Pod Zidom spora i nedovoljno koncentrirana, ali mi to nismo vidjeli. Konobar je bio ljubazan i hrana je stizala u dobrom prolaznom vremenu, ništa nismo morali dodatno tražiti ili intervenirati. Za glavno jelo naručili smo lungić u bučinim sjemenkama koji dolazi s pireom od batata i maka na jusu s vanilijom. Lungić je genijalan dio svinje, niskokaloričan je, nemasan i može biti divan lagani ručak ili večera kad se dobro napravi. Na samo par mjesta u Zagrebu ga naprave debelog, sočnog i ružičastog kako treba i Pod Zidom je jedno od tih mjesta. Nježni okus svinjetine s orašastim okusom mljevenih bučinih sjemenki, slatkoća jusa i utješnost batata, izvadili su nas iz beda u koji nas je bacila maratonska cmoljava kiša.
Pod Zidom imaju par dobrih detalja, na stol vam donesu veliku bocu obične vode i ne forsiraju da kupujete vodu u boci, uz jelo donesu cvijet soli iz Ninske solane, u limenim kanticama poslužuju nešto između kruha od kiselog tijesta i focaccie, pribor za jelo vadi se iz staklene teglice na stolu. O hrani u Pod Zidom dosad nije bilo nekog jedinstvenog mišljenja, čini se da puno jači konsenzus oko njih vlada kad je riječ o izboru vina i glazbe koja se tamo svira uživo. Subotom za ručak jazz, srijedom i petkom gitare…Dosta su aktivni s programima i ponudama pa ih je dobro pratiti na Facebooku.
Sa sadašnjim menijem, možda ih ozbiljnije shvate kao mjesto gdje se dobro jede, ali jelovnik je sastavljen kao da ga je radio fan klub Fergusa Hendersona. Ako ne volite svinjetinu, iznutrice, krvavice i slične stvari ostaje vam jako mali izbor, čak su i slideri od svinjetine.
Pod Zidom je simpatično, pristojno i prije svega ugodno mjesto za ručak ili jednostavnu večeru prije izlaska, svakako mjesto na kojemu se može doći na čašu vina, mali snack i poslušati bend prije večere u nekom fancy restoranu ili naprosto na piće preko dana. Cijene su razumne. Za prosječnu cijenu neznatno veću nego u boljim zagrebačkim pizzerijama, dobijete ukusnu hranu napravljenu s dovoljno emocija da odete zadovoljni. Tost&Kost je bio 32 kune, Lungić 60, sa 5 čaša vina i espressom račun je završio na 285 kuna, sa čime Pod Zidom definitivno ulazi na listu mjesta u Zagrebu koja daju dobru vrijednost za novac.

POD ZIDOM BISTRO&WINE BAR
Ulica Pod zidom 5, Zagreb

Ocjena 3/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Pod Zidom, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.