Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

En primeur tasting malvazija 2015.

vinistra-kolaz-001

U ponedjeljak popodne u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade održano je peto en primeur kušanje istarske malvazije. Kao i prethodnih godina, vodio ga je Sandi Paris, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera. Ova je manifestacija prerasla u nezaobilazni zagrebački vinski ritual pa je tim veća šteta što ove godine nismo mogli kušati mlade malvazije dvojice iznimno važnih vinara Zapadne Istre – Morena Coronice i Franca Cattunara.

Svi su drugi značajniji Istrani došli u Esplanadu. Od dvadesetak uzoraka što smo ih kušali, posebno dobar dojam ostavili su Ivica Matošević, Lagunina Festigia, Gianfranco Kozlović te u Zagrebu dva manje poznata vinara, Damjanić iz Žminja i Dobravac iz Rovinja.

Matoševićeva Alba iz 2015. vjerojatno je njegovo najbolje bazično vino još od 2006. Puno je, bogato, ima jaku strukturu i relativno malo alkohola (manje od 13 posto), što je neobično za moćnu berbu poput 2015. Matoševićeva malvazija zasad je zatvorena na nosu i definitivno premlada da bi se odmah pila. Treba još barem šest do dvanaest mjeseci u boci. S druge strane, njegov sauvignon Neo prepun je tiola (tvari odgovorne za zelene, biljne i travnate arome sauvignon blanca), ekstremno svjež i dosta lagan. Može se početi točiti za mjesec do dva.

Ivica Matošević

Lagunina Festigia spojila je svježi, gotovo sauvignonski aromatski sklop s uljastom teksturom i vrlo tipičnim sortnim elementima poput bademaste gorčine na aftertasteu. Definitivno izvrsno vino, koje ne bi trebalo pustiti u prodaju prije svibnja. Kozlovićeva malvazija iz 2015. je klasik. Arome žutog voća, citrusa i bijelog cvijeća fino su sjele na srednje jako tijelo i na lijepu, sasvim malo kremastu teksturu.

Ovo vino ima golemi komercijalni potencijal i višegodišnji rok dozrijevanja i trajanja. Kozlovićev Valle, malvazija s malo sauvignona, jako je svježe i veselo vino idealno za ljeto na plaži. Riki Damjanić iz Žminja napravio je možda najaromatičniju malvaziju od svih okje su se ove godine pojavile na en primeuru. Mirisi cvijeća, bazge, voća i citrusa doslovno pršte iz Damajnićeva vrlo precizno i čvrsto strukturiranog vina.

Gianfranco Kozlović

Neki veterani istarskih vinskih tastinga upozorili su nas da Damijanićeva vina relativno brzo gube svoju aromatsku opojnost i svježinu. Nadamo se da se to neće dogoditi s malvazijom iz 2015. Naposljetku, malvazija Suita rovinjske vinarije Dobravac istaknula se savršenom čistoćom obogaćenom vrlo diskretnim primjesama začinskih elemenata, što je posljedica šest sati maceracije.

Riki Damijanić

En primeur novih malvazija pokazao je vrlo konzistentnu, srednje visoku do visoku kvalitetu, što je posebno važno zbog grozne berbe 2014. Neki su kušači, međutim, upozorili da su pojedina vina, zbog viška reduktivnih elemenata poput zagorjelih aroma i okusa ili zbog pretjerane širine i nedovoljnih kiselina, pala ispod očekivane razine kvalitete.

Damir Dobravac

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.