Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

10 najromantičnijih restorana za Valentinovo

pelegrini

Nema dana u godini kojem se vlasnici restorana vesele kao Valentinovu. Čak i restorani koji većim dijelom godine zjape prazni, na Valentinovo su puni do zadnjeg stola, a jadni gosti često plaćaju nerealno visoke cijene “ljubavnih” menija pomažući i jako lošim restoraterima da nekako prežive veljaču, jedan od gorih mjeseci u ugostiteljskom kalendaru.

Kult Plave Kamenice izabrao je 10 restorana koji u različitim rangovima cijena jamče dovoljno romantični doživljaj i dovoljno dobru hranu. Restorana iz Dalmacije gotovo da i nema jer oni koji bi bili idealni za ovaj izbor, u veljači uglavnom ne rade. Budući da u 2016. Valentinovo pada na nedjelju, slavit će se dva dana, tako da su neki restorani koji ne rade nedjeljom odlučili organizirati prigodne večere u subotu. Ovo je naša top lista najromantičnijih restorana za Valentinovo, svrstanih po cijenama.

PLAVI PODRUM, Volosko

Plavi podrum i dalje je uvjerljivo najbolji hrvatski restoran. Hodajući škampi, riba ulovljena desetak sati prije serviranja, vrhunski tartufi, sofisticirano kuhanje i sjajna vinska lista ne mogu, naravno, biti jeftini. Možete birati između glavne blagovaonice s pogledom na pitoresknu lučicu Volosko ili gornje prostorije koja nema pogled, ali ima veliki kamin.

BEVANDA, Opatija

Chef Andrej Barbieri u zadnjih je godinu dana u velikoj formi. Bevandin je ambijent veličanstven i luksuzan kao da ste, recimo, u San Remu ili Monte Carlu, a vinska je lista najveća u Hrvatskoj. Uz standarne sjevernojadranske delikatese kao što su škampi, kamenice i jastozi, Bevanda priprema vrlo fini Black Angus. Desetak Bevandinih soba najljepše su mjesto gdje možete spavati na Kvarnerskoj rivijeri.

PELEGRINI, Šibenik

Pelegrini je jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj. Chef Rudolf Štefan potpuno je lud za hranom, što uglavnom donosi izvrsne rezultate, bilo da je riječ o palamidama, brancinima ili dalmatinskim limunima i narančama. Njegove lokalne strasti katkad su pretjerane, pa tako koristi i dalmatinske tartufe što zaista nema puno smisla. Ova mala zamjerka, međutim, ne zasjenjuje činjenicu da je srednja Dalmacija napokon dobila svoju prvu i potpuno autentičnu visoku kuhinju. Lokacija pokraj prelijepe i neprocjenjive šibenske katedrale, Pelegriniju daje 10 dodatnih bodova za romantični ugođaj.

DUBRAVKIN PUT, Zagreb

Dubravkin put definitivno se uvrstio među četiri ili pet vodećih zagrebačkih restorana, u čemu je ključnu ulogu odigrala Priska Thuring, bivša glavna kuharica rovinjskog Lonea. Uz dnevni jelovnik o kojem smo već iscrpno izvještavali, ovaj sjajno uređeni restoran na ulazu u jedan od ogranaka tuškanačke šume, nudi i puno ambiciozniji i skuplji gastro meni, idealan za svečane prigode. Bisque od škampa naš je favorit. Vinska je karta gotovo enciklopedijska.

BISTRO APETIT, Zagreb

apetit glavna stol

Bistro Apetit* je sjajno uređeni restoran na teniskim terenima u Jurjevskoj ulici, koja Gornji grad spaja sa zagrebačkim rezidencijalnim četvrtima. Svaki je stol dotjeran do zadnjeg detalja uključujući svježe ruže svaki dan, vinski je servis poprilično stručan, vina nisu preskupa, a hrana se može opisati starom engleskom oznakom Modern European (konvencionalna, malo modernije skuhana jela). Očekujte i poneki neobičan dodir poput tartar bifteka s arapskim začinima ili s izlete u američke trendove poput slidera. Apetit je otvoren i u subotu i u nedjelju. 
* Ne pomiješati s prosječnim Apetit City restoranom u Masarykovoj ulici
 

CARPACCIO, Zagreb

Carpaccio je uz Vinodol vjerojatno najuspješniji zagrebački restoran. Pažljivo uređen interijer kojim dominiraju plakati klasičnih talijanskih opera, idealna je scenografija za Valentinovo. Carpaccio je već u petak ujutro bio prodao sve stolove za subotu navečer, pa vam je šansa da uđete bez rezervacije samo ako se neki par posvađa pa odustane. Carpaccio nije pripremio posebne menije za Valentinovo.

Vlasnik i voditelj restorana Vlado Lisak kaže da želi omogućiti i klincima koji nemaju mnogo novca, da pojedu par raviola ili tanjur špageta, popiju čašu-dvije vina i da se dobro osjećaju. Džentlmenski stav za restoran koji je uvijek toliko pun da bi u posebnim prigodama poput Valentinova mogao naplaćivati mnogo više od svakodnevnih cijena. Respect. Carpaccio ne radi nedjeljom.

TIME, Zagreb

Time je jedan od najbolje dizajniranih javnih prostora u Zagrebu, s jako dugim šankom, vrlo visokim stropovima i velikim izlozima. Zahvaljujući chefu konzultantu Marinu Rendiću, Time je postao i gastronomski spektakularan. Preporučujemo nigiri s jeguljom ili carpaccio od zubaca s ponzu umakom. Ako vam je kreditna kartica limitirana, bit ćete vrlo sretni i sa spring rollsima ili curryem. Ni Time ne radi nedjeljom.

SAN ROCCO, Brtonigla

San Rocco je bezbroj puta dobio nagradu za najbolji hrvatski butik hotel, o čemu bi se dalo puno raspravljati. San Roccova kuhinja superiorna je njegovim sobama. Blagovaonica je lijepa, topla, romantična, sa živim plamenom, a kuhanje se godinama temelji na tartufima i maslinovu ulju. Sada bi već moglo doći i vrijeme prvih divljih šparoga koje čine važan dio San Roccova gastronomskog portfolia. Vinska je lista korektna: uobičajena istarska ponuda dopunjena je s nekoliko vrhunskih šampanjaca i nekoliko finih talijanskih crnih vina.

GIANNINO, Rovinj

Giannino je klasik rovinjske i istarske restoranske pozornice. Otkako je lani preuređen, Giannino je postao konkuretan i kada se ne može sjediti na terasi. U Gianninu možete jesti kamenice i škampe, kozice i jastoge, rakovice, jakovske kapice i sve druge moguće afrodizijake. Nikad u 30 godina, otkako posjećujemo Giannino, ondje nismo dobili baš ništa što je imalo okus po zamrzivaču. Vinska je lista, nažalost, trećerazredna ali, kako bi rekao Jack Lemmon u Neki to vole vruće – Nobody’s Perfect.

TRILOGIJA, Zagreb

Trilogija na Kamenitim vratima dobro je odredište za Valentinovo, već i zato što je smještena u prastaroj polumračnoj zgradi gdje svaki korak odjekuje onim posebnim feelingom koji očajnički tražimo kad se borimo da impresioniramo voljenu osobu. Osim ambijenta, Trilogija se može pohvaliti solidnim izborom vina (drže čak i Buru, i neka stara godišta Barola po korektnim cijenama). To što se hrana godinama nije mijenjala Trilogiju ne čini neprihvatljivom. Pokoji rižoto, mladi sir na roštilju, neki veći komad govedine, pa malo plave ribe s dva ili tri maštovitija začina ili umaka…Trilogija će izazvati najmanje duševne boli vašoj kreditnoj kartici, od svih ovdje spomenutih restorana.

A ovo je posebni bonus Kulta Plave Kamenice za senzibilnije čitatelje:

Blue Valentines/Tom Waits

(1978. album Blue Valentines)
She sends me Blue Valentines,
All the way from Philadelphia,
To mark the anniversary
Of someone that I used to be
And it feels just like there s
A warrant out for my arrest
Got me checkin in my rearview mirror
And I m always on the run
That’ s why I changed my name
And I didn t think you d ever find me here
To send me Blue Valentines
Like half forgotten dreams
Like a pebble in my shoe
As I walk these streets
And the ghost of your memory
Is the thistle in the kiss
And the burgler that can break a rose s neck
It s tattoed broken promise
That I hide beneath my sleeve
And I see you every time I turn my back
She sends me Blue Valentines
Though I try to remain at large
They re insisting that our love
Must have a culogy
Why do I save all this madness
In the nightstand drawer
There to haunt upon my shoulders ,baby I know
I d be luckier to walk around, everywhere I go
With a blind and broken heart
That sleeps beneath my lapel
She sends me Blue Valentines
To remind me of my cardinal sin
I can never wash the guilt
To get those bloodstains off my hands
And it takes a lot of whiskey
To make these nightmares go away
And I cut my bleedin heart out every nite
And I die a little more on each Saint Valentine day
Remember that I promised I would write you
These Blue Valentines
Blue Valentines….
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.