9 trezvenih vina za siječanjski blues

Siječanj može biti mjesec detoxa i štednje, ali to ne znači da trebate prestati piti. U trgovinama se može pronaći niz relativno jeftinih laganih crnih vina koja će vas tiho progurati kroz ovaj snijeg i post-božićni blues.

1. ZORZAL GRACIANO 2013. Španjolska, 90/100 bodova

Genijalna Jancis Robinson vjerojatno nikad nijednom tako jeftinom vinu nije dala 92 boda. Najbolja vrijednost za novac trenutno u Hrvatskoj. Vino je jedinstveno jer vrlo snažne primarne voćne arome ujedinjuje sa strukturom ozbiljnog vina koje može dugo trajati: tamno voće, optimalna kiselina, fino granulirani tanini. Sve na jednom mjestu, koje je skoro idealno zaokruženo i pitko. Vivat, 50 kuna

2. LAGUNA CASTELLO 2013. Istra, 91/100 bodova

Najbolje Lagunino crno vino ikad. Decanterov Regionalni šampion. Mješavina merlota, caberneta i syraha. To je  luksuzno, baršunasto, ultrabogato vino koje se prodaje ispod realnog price pointa jer u Agrokoru još nisu razumjeli da Castello sam po sebi i za imidž njihove kompanije vrijedi više od onih skupih Goldberga koje dijele kao božićne darove. Supermarketi, 75 kuna

3. PERRIN L’OUSTALET 2013. Francuska, 88/100 bodova

Obitelj Perrin je među najjvažnijim vinarima u južnoj Francuskoj odakle su i Chateneauf du Pape i bestseller Miraval s imanja Angeline Jolie i Brada Pitta. L’Oustalet je organsko vino temeljeno na sorti grenache toliko dobre i zaokružene teksture da može podnijeti svako veliko kuhano jelo, od brudeta i pašticade do boeuf bourguignona. Vivat (i supermarketi) 60 kuna

4. FRANO MILOŠ PLAVAC 2009/10 Pelješac, 88/100 bodova

Milošev Plavac jedno je od rijetkih naših jeftinijih vina koja stvarno dobro stare. Slojevit je, elegantan i nostalgičan. Hrvatska vinska scena trebala bi podići spomenik Frani Milošu. Veliki spomenik. Od 1992. do danas Miloš pokazuje put bilo da je riječ o klasičnim vinima poput Stagnuma, ili o vrhunskoj kvaliteti svakodnevnih vina. Vinoteke 70 kuna

5. KAIKEN MALBEC 2013. Argentina, 87/100 bodova

Prepuno crnog voća, mekano i elegantno, ovo je vino neodoljivo uz roštilj i solidno čak i uz sarmu. Malbec je bordoška sorta, koja je u 19. stoljeću stigla u Južnu Ameriku. U 20. stoljeću postala je temelj argentinske vinske industrije. Veliki malbeci mogu koštati preko 150 eura, a ovaj mali lijepi malbec dobar je ulaz u taj vinski žanr. Supermarketi 49-59 kuna

6. CASILLERO DEL DABLO CABERNET SAUVIGNON 2013. Čile, 87/100 bodova

Svjetski blockbuster. Napuni se i proda oko 9 milijuna boca godišnje. Sjajan miks crnog ribizla i čokolade. Concha y Toro je najvažnija vinska tvrtka Južne Amerike. Casillero del Diablo je Conchin najjači brend. Osim caberneta, probajte naći carmenere, vrlo originalnu sortu koju su svojedobno zamjenjivali s merlotom. Supermarketi 50-70 kuna

7. LAGUNA TERRA ROSSA 2013. Istra, 86/100 bodova

Ova kupaža merlota, borgonje i terana je osvježavajuća i odlična za pizzu i hamburgere. Terra Rossa je pravi fenomen hrvatske vinske industrije. Kad smo je prvi put kušali i predstavnicima vlasnika rekli da je puno modernija od svih njihovih crnih vina i ima više potencijala za uspjeh, nisu vjerovali . Terra Rossa je u međuvremenu dobila Decanterovu srebrnu medalju. Supermarketi 35 kuna

8. CATTUNAR CABERNET SAUVIGNON 2013. Istra, 86/100 bodova

Vrlo čista sortna aroma (cassis), premlado je ali jako svježe, idealno za nove fanove caberneta. Franco Cattunar iz Brtonigle puno je bolji u malvazijama sa četiri zemlje, a zna impresionirati i s dugo odležanim teranima i svježim chardonnayima. Zapadna Istra može proizvoditi pristojna crna vina za masovno tržište. Supermarketi 60 kuna

9. FERAVINO FRANKOVKA DIKA 2013. Slavonija, 84/100 bodova

Dobre značajke ovog veselog, lakopitkog i pomalo šupljeg vina su arome i okusi crvenog voća i voćna slatkoća. Prije 7 godina činilo se da će Feravino postati veliki igrač u Hrvatskoj, ali danas su tek jedna od brojnih vinarija koje se natječu u rušenju cijena. To se može razumjeti, ali strategija nije dobra.

Supermarketi 40 kuna
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 glavnih pogrešaka u posluživanju vina u restoranima

Neki nam se dan u jednom luksuznom hotelu,…

7 genijalnih knjiga o vinu koje možete pokloniti početnicima a da im ne kažete da nemaju pojma

Ako baš imate sreće i strpljenja, u hrvatskim…

6 sjajnih blogerskih recepata za alkoholni sladoled (jer nismo djeca)

Osim što su daleko zabavniji od uobičajenih, sladoledi…

PRIČA LUKŠE JAKOBUŠIĆA Od javnih kuhinja do najmodernijeg hotela u Dubrovniku

“Točno je, nemam se što sramiti. Mojoj obitelji…

Na doručku splitskog hotela Park sada nude magareće mlijeko i burgundske puževe

Doručak je osobna iskaznica svakog hotela s pet…

7 najboljih hrvatskih chefova u prvoj polovici 2016.

Kult Plave Kamenice svakih će šest mjeseci objaljivati…

Komentirajte